Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
BELIN


Primaria Telefon/Fax Primar
Belin 0267/355760; fax 0267/355779 Barttha Ludovic


   Numar locuitori: 2560

   Asezare geografica: Belinul este situat la poalele muntilor Baraolt, in partea vestica a judetului Covasna. Apartine de regiunea numita "Erdovidek", partea sudica. La sud de Belin este situata localitatea Arini ( judetul Brasov ), respectiv Haghig, la nord este vecina cu Aita Mare si Aita Medie, la est cu Valea Crisului, Arcus si Sf. Gheorghe. La vest, dincolo de raul Olt este vecina cu comunele Apata si Maierusul Sasesc, din judetul Brasov.

   Relief: zona Belinului este o particica a muntilor Baraoltului, este o depresiune de acumulare a apelor paraurilor Nagybolon si Kisbolon. Partea estica este acoperita de paduri intinse de stejar si brad. La punctele geografice numite Havad-Gorgo are o altitudine de 1010 m , respectiv 1017 m, in lunca Oltului 476 m inaltime fata de nivelul marii.
  • relieful este caracteristic zonei dealurilor subcarpatice
  • padurile din zona Belinului sunt bogate in lemn de stejar, fag si brad

   Retea hidrografica: in comuna exista doua parauri, un elesteu, raul Olt fiind situat la hotarul comunei. Padurile sunt bogate in izvoare cu apa dulce, unele cu debit insemnat, capabile in caz de nevoie sa satisfaca nevoile de apa ale comunei.

   Clima: este in tranzitie de la temperat oceanica la temperat continentala, cu o usoara inclinatie spre extremitati, cum ar fi verile foarte calde si uscate, iar iernile foarte friguroase, cu precipitatii putine.

   Potentialul economic al comunei este destul de slab, datorita asezarii geografice, fiind destul de departe de orasele Sf. Gheorghe si Brasov (40 km) si Baraolt (20 km).
   In momentul actual, in comuna functioneaza 2 atelier de tamplarie, un gater, o brutarie, un punct de prelucrare al laptelui, doua magazine mixte, doua restaurante. Majoritatea locuitorilor traiesc din agricultura.
   Potentialul turistic este foarte scazut in momentul de fata, cu toate ca ar fi nenumarate posibilitati: infiintarea de puncte turistice la izvorul de apa minerala numit Zugo si Farkaslaka, infiintarea unei mini statiuni balneo-climaterice la izvorul de apa sulfuroasa numita Budos.

   Caracterizare socio-culturala

   Comuna are 2560 de locuitori,care se impart astfel: 1310 in Belin si 1250 in satul apartinator, Belin Vale. Componenta etnica este urmatoarea: romani 123, sasi 2, unguri 1210, romi 1125.Majoritatea romilor traiesc in Belin Vale.
   Exista 70 someri, care sunt luati in evidenta.Trebuie stiut, ca majoritatea romilor nu au loc de munca sau teren agricol. Ei traiesc din ajutoare sociale, munci ocazionale si de sezon.

   Manifestari culturale si traditionale:

   1. Festivalul anual al obiceiurilor de iarna numit Farsang
   2. Balul strugurilor
   3. Zilele Boloni Farkas Sandor

   In afara de aceste manifestari traditionale se mai organizeaza anual baluri cu piese de teatru interpretate de formatii de amatori din comuna, iar in 15.03.1848 se sarbatoreste ziua internationala de comemorare a revolutiei din aceasta data.

   STRATEGIA DE DEZVOLTARE IN PERIOADA 2001-2004

   In aceasta perioada sunt cateva probleme urgente de rezolvat:

  • extinderea Scolii Generale din Belin Vale
  • repararea si modernizarea drumului dintre Belin si Belin Vale
  • construirea retelei de canalizare a comunei
  • introducerea apei potabile in comuna si in satul apartinator, Belin Vale
  • amenajarea unui dispensar uman in satul Belin Vale
  • infiintarea unei agentii postale in Belin Vale
  • amenajarea unui teren de sport in comuna

© Copyright 2021