Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
BRADUT


Primaria Telefon/Fax Primar
Bradut 0367/377022 Balazsi Denes


   Numar locuitori: 4.560 din care 2260 barbati si 2289 femei, componenta etnica fiind: 795 nationalitate romana, 3765 nationalitate maghiara.
   Asezare geografica: comuna Bradut se situeaza in partea nord-vestica a judetului Covasna, pe malul paraului Cormos, in zona muntilor Harghitei si Baraoltului, la 6 km de Baraolt, respectiv 55 km de municipiul Sf. Gheorghe.
   Relief: localitatile comunei Bradut sunt situate pe doua tipuri de relief: zona colinara si sesul adiacent luncilor si teraselor raurilor, cu tipologie de sat adunat. Zona colinara are imaltimea de 500-600 m, cotele mai inalte fiind situate in partea de vest a regiunii, unde apar formatiuni cretacice. Lunca paraului Cormos si afluentilor Varghis si Rika, are o latime de 1,0-2,5 km, si cote cuprinse intre 475-490 m. In cuprinsul luncii se intalnesc mici denivelari care reprezinta brate moarte ale Cormosului, care se intind de la nord de Talisoara pana la sud-vest de Baraolt, aflandu-se la o altitudine relativa de 10 m fata de lunca. Are o dezvoltare continua in zona studiata, latimea fiind cuprinsa intre 10 si 1000 m, cu crestere de la nord la sud.
   Resursele naturale: principala resursa naturala o constituie lemnul (padurea), baza importanta de exploatare pentru industri lemnului. O alta resursa naturala o constituie apa minerala, marcata prin existenta unor izvoare de apa minerala, neamenajate si neexploatate inca: ("Likasko", "Poiana Lupului", "Cormos", "Feredo", "Apa satului", "Apa Tanya", "Apa Szik", "Apa Ikro", "Apa Buzgo", "Apa Toth Mozes", "Apa Szalka"- bogate in Fe, Mg, Ca, I.
   Prin amenajarea acestora se poate crea o zona balneo-climaterica.
   Zona studiata prezinta interes in ceea ce priveste si alte bogatii minerale; la Filia si Doboseni sunt cunoscute rezerve importante de limonita, care au fost exploatate in repetate randuri. Deasemenea diatonita de la Filia, dupa calitatea ei, a ocupat primul loc intre exploatarile din tara.
   Retea hidrografica: in afara apelor subterane si minerale exista o retea bogata de ape curgatoare: Cormos, Valal, Tolgyes, Egres, Gerend, Kuvaszo, Kisag, Kosag.
   Clima: este temperat continentala, cu media temperaturii de +13 0 c maxima +35 grade C.Precipitatiile atmosferice 675 mm/an, valorile minime 20-25 mm/mp in lunile ianuarie - februarie, maxime de 110 mm/mp in luna iunie. Adancimea maxima de inghet este de 1,0 m, numarul anual al zilelor de inghet fiind de 125 zile/an.
   Potential economic: pe raza localitatii Bradut, exista 29 de societati comerciale: 5 asociatii familiale si 43 intreprinzatori independenti, 3 unitati de cooperatie de consum, 1 pantofar, 3 tamplari si 3 mori.
   Agricultura: majoritatea populatiei active si a pensionarilor, se ocupa cu agricultura. Suprafata totala de teren agricol si forestier este de 16396 ha, astfel: arabil - 2290 ha, faneata - 2098 ha, pasune - 3425 ha, livezi - 79 ha, paduri - 8504 ha, intravilan - 491,46 ha, din care: in gospodariile populatiei, exista urmatoarele specii de animale: bovine - 2120 buc,ovine, caprine - 6200 buc, porcine - 2500 buc, pasari - 11000.
   Infrastructura, investitii: prin comuna Bradut trece drumul judetean DJ 131, avand 3,5 km; drumul comunal DC 42 modernizat leaga localitatile Talisoara si Filia (6,5 km lungime); drumul comunal DC 41, ce leaga bifurcatia de la capatul teritoriului Doboseni cu Bradut (3,5 km lungime).
   Exista drumuri forestiere ce leaga comuna Bradut cu zonele de agrement "Baile Budos", Homorod, Kiruly, Zsogod, pestera "Orban Balazs", respectiv cu unele localitati din judetul Harghita (Almas, Lueta, Vlahita, etc.)
   In cadrul localitatilor exista o retea stradala de circa 15 km lungime.
   Pe raza comunei Bradut exista un sistem telefonic digital cu o centrala de 600 posturi.
   Sistemul electric de iluminat privat si public este in continua renovare si modernizare.
   Sistemul de alimentare cu gaz metan al populatiei si al institutiilor este in curs de executie. Lungimea totala a retelei este de 23,45 km. In afara localitatii Talisoara (unde inca nici nu s-au inceput lucrarile), lucrarile sunt terminate in proportie de 80-95 %.
   Potential turistic: datorita asezarii geografice convenabile, al potentialului de ape subterane (minerale) bogate, a monumentelor istorice (conac "Boda", conac "Daniel", ramasitele locului de rugaciune din "Kapolna bercze", fieraria "Hamor", bisericile din zona), a atractiilor turistice (zona de agrement "Kuvaszo": vilele Margit, Essaigmann, fosta vila rezidentiala, zona de agrement "Baktor orra", pestera "Orban Balazs"), comuna Bradut reprezinta interes turistic.Aceste sanse sunt insa diminuate de lipsa infrastructurii si distanta destul de mare de accesibilitate fata de drumurile publice de interes national.
   Caracterizare culturala: in toate cele 4 localitati ale comunei Bradut exista camine culturale intr-o stare buna de functionare.

   STRATEGIA DE DEZVOLTARE IN PERIOADA 2001-2004

   In urmatorii ani administratia publica locala impreuna cu organele competente, are in perspectiva dezvoltarea infrastructurii (drumuri, alimentare cu gaz metan, apa si canalizare), marirea activitatii si a interesului investitorilor interni si straini (economie, agricultura, servicii, turism).
   Bogatiile subsolului (zacaminte: limonita, bentonita, diatomita, carbune, ape minerale), vegetatia forestiera, prezinta perspectivele dezvoltarii industriei extractive si de prelucrare. Marirea serviciilor, sprjinirea micilor mestesugari, ai meseriasilor, reprezinta o prioritate importanta in activitatea cetatenilor.
   Aceste asociatii au menirea de a sluji comunitatea respectiva prin participarea la programe privind agricultura, institutiile (scoli, biserici, case de cultura), servicii de specialitate, turism rural, etc.
   Pe plan zonal exista tendinta Consiliilor Locale din regiunea "Erdovidek" de a infiinta o asociatie pentru a se putea participa cu sansa si rezultate mai mari la programele U.E. (Sapard, Phare, Ispa si altele), si a rezolva impreuna problemele comune de interes comunitar.


© Copyright 2021