Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
CHICHIS


Primaria Telefon/Fax Primar
Chichis 0267/331742; fax: 0267/331879
e-mail: kokos@cosys.ro
Santa Gyula


   Numar locuitori: 1638 din care 734 romani, 878 maghiari si 18 rromi.
   Asezare geografica: la granita dintre judetele Covasna si Brasov, la varsarea Raului Negru in Olt, existenta comunei Chichis cu cele doua sate ale ei Chichis si Bacel, este data inca din anii 1400, existand documente scrise in acest sens din anul 1567, cand satul preponderent iobagesc figura cu numele de Keokeos.
   Potential economic: beneficiind de asezarea sa geografica-luncile Raului Olt si Raului Negru, economia comunei este marcata mai ales de productia agro-vegetala practicata in conditii de sistem traditional extensiv, care asigura prin preponderenta sa acoperirea cu cca. 40% din potentialul fortei de munca. In anul 1991 a fost infiintata Asociatia Micilor Producatori din Chichis, organizatie care reprezinta interesele producatorilor agricoli din comuna din punctul de vedere al informarii asupra pietelor de desfacere asupra bursei marfurilor agricole. In viitor se preconizeaza largirea zonei de interes, prin contactarea unor asociatii similare atat din tara, cat si din strainatate.
   Pentru inceperea modernizarii si introducerea tehnologizarii sectorului vegetal, se urmareste in special realizarea de schimburi in natura a produselor agricole cu utilaje si echipamente agricole, chiar si la mana a doua.
   In sectorul zootehnic, prin cresterea animalelor cu mare valoare genetica, se va urmari cresterea productiilor atat cantitativ cat si calitativ cu costuri de productie la nivelul celor din tarile vestice.
   Deasemanea, tot datorita pozitiei sale geografice - distanta mica fata de cele doua orase: Sf. Gheorghe (12 km) si Brasov (23 km), cca. 15% din potentialul fortei de munca, isi gasesc ocupatie la diferiti agenti economici si la institutiile oraselor mentionate mai sus.
   Schimbarile intervenite dupa 1989, s-au resimtit si in viata economica a comunei. Pe langa aceste gospodarii mici si mijlocii au aparut un numar de 21 societati comerciale, majoritatea cu capital privat care se structureaza astfel:
 • cu profil comercial: 4
 • cu profil prestari servicii: 9
 • cu profil de productie: 8
   S-au acordat un numar de 18 autorizatii de functionare in baza liberei initiative, conform Legii nr. 54/1991, persoanelor fizice si asociatiilor familiare solicitante care se structureaza astfel:
 • prestari servicii: 6
 • liber profesionist: 1
 • comert: 11
   Avand in vedere aceasta structurare a activitatilor economice, mai precis numarul mic al agentilor economici cu profil de productie, se propune sprijinirea acelor initiative din partea populatiei, care vizeaza infiintarea unor activitati de productie. Totodata, Consiliul Local isi propune in fiintarea unei societati comerciale cu capital mixt (autohton si alohton) - in baza art.21, alin.2, lit.h din Legea nr.69 din 1991, care ar avea ca activitate de baza prelucrarea produselor agricole, lemnoase, intervenind astfel intr-un mod activ in viata economica a comunei.
   Potential turistic: monumentul lui Gabor Aron, Casa memoriala Plugor Sandor, mai multe locuinte vechi - monumente istorice si arhitecturale, iar iubitorii naturii au posibilitatea petrecerii timpului liber pe malul raurilor si cele trei lacuri existente in comuna. De asemenea, din beneficiile obtinute de pe urma unor asemeni activitati, completat cu contributia institutiilor, organizatiilor si agentilor economici interesati, se propune infiintarea unui sat de vacanta la varsarea Raului Negru in Olt. Acest obiectiv, pe langa importanta sa turistica si economica, ar crea conditii optime petrecerii in mod placut al timpului liber celor dornici de odihna si recreere. In acest context, s-au propus urmatoarele obiective:
 • modernizarea cladirii Consiliului Local, prin construirea unui etaj pentru birouri si camere de oaspeti
 • largirea si remobilarea caminelor culturale din Chichis si Bacel
 • remobilarea birourilor, precum si dotarea acestora cu aparatura moderna de birotica
   Pe langa obiectivele sus amintite se mai propune realizarea urmatoarelor:
 • conectarea comunei la reteaua de gaze naturale
 • modernizarea si intretinerea retelei edilitare a comunei
 • modernizarea si asigurarea incalzirii pe timp de iarna a salii de asteptare din gara C.F.R. Chichis
 • infiintarea de parcuri si zone verzi, precum si dotarea acestora cu banci, mese de tenis
 • renovarea si propunerea de a include pe lista monumentelor istorice, a unei case de piatra din patrimoniul comunei, avand caracteristici arhitecturale specifice, si o vechime de peste doua secole
   In ceea ce priveste cultura, se propune realizarea unui schimb cultural fluent, dintre comuna noastra si alte localitati din tara si strainatate, precum si organizarea unor expozitii, mese rotunde cu personalitati ale vietii culturale, mai ales cu cei originari din localitate.


© Copyright 2021