Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima pagina

HAGHIG


Primaria Telefon/Fax Primar
Haghig
Adresa: Str. Noua, nr. 257A
067/366904
fax. 067/366903
Cucu Alexandru


   Statut administrativ: Comuna
   Asezare geografica: Comuna Haghig se situeaza de-a lungul drumului Sf. Gheorghe- Valcele- Araci- Baraolt, aflata la o distanta de 22 km de municipiul Sf. Gheorghe, in partea de sud-vest a judetului la o altitudine de 510 m.
   Formele de relief predominante sunt: munte, deal si lunca.
   Clima prezinta un caracter temperat, umed si racoros.
   Fauna si flora - sunt specifice zonei de munte, deal si lunca (mistret, ciuta, iepurele de camp, rapitoare, varietate de specii de la nufar pana la brad, preponderent foioase).
   Populatie: comuna Haghig impreuna cu satul Iaras are un numar de 2400 locuitori (1800 locuitori in comuna Haghig si 600 locuitori in Iaras), din care 880 romani, 820 maghiari, 700 rromi. Structura populatiei ca varsta se prezinta astfel: 600 copii si tineri, 1000 persoane active, 700 varstnici.
   Invatamantul: se realizeaza prin scolile generale din comuna Haghig si satul Iaras, populatia scolara fiind de 242 elevi, activitatea desfasurandu-se sub indrumarea unui numar de 24 cadre didactice atat in limba romana cat si maghiara si prin gradinita cu 33 de copii.
   Potential economic: stadiul actual de dezvoltare este mediu, un numar mare de locuitori, in special rromii, si nu numai ei au posibilitati materiale foarte reduse pentru asigurarea necesarului de trai lucrand ca zilieri pe la diferite persoane fizice sau juridice.
   Exista in localitate: societati de morarit si panificatie, pentru prelucrarea produselor animaliere si pentru comercializarea produselor alimentare si nealimentare.
   Ramurile importante sunt: agricultura si zootehnia.
   Cultura: este reprezentata prin cateva obiective mai importante cum ar fi: biserica monument (capela catolica) si cate un camin cultural in fiecare satcu 750 locuri. Dintre activitatile culturale putem aminti. Sarbatori religioase, sarbatoarea Ielelor (Farsang), Balul strugurilor.
   Sanatatea: este reprezentata printr-un dispensar medical uman si unul veterinar. Exista in localitate pentru asistenta sociala un Caminul de batrani cu un numar de 110 locuri si un personal de 44 salariati, aflat in subordinea Consiliului judetean Covasna si a D.M.S.S.
   Printre programele de dezvoltare ale localitatii putem enumera: canalizarea menajera a zonei centrale a localitatii, alimentarea cu apa potabila a comunei, modernizarea infrastructurii.


© Copyright 2021