Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
ILIENI


Primaria Telefon/Fax Primar
Ilieni 0267/352004 Kovacs Kalman


   Statut administrativ: Comuna
   Suprafata totala a terenurilor este de 3539 ha din care: curti si cladiri 55 ha; arabil 2084 ha; pasuni naturale 921 ha; fanete naturale 330 ha; livezi 42 ha; alte terenuri 156 ha; teren forestier 6 ha.
   Localitati componente: Dobolii de Jos, sat aflat la marginea terasei (527 m) si Sincrai, aflat intr-o vale din zona mai inalta a poalelor (550-580 m).
   Asezare geografica: Comuna Ilieni, se situeaza in zona geografica centrala a Romaniei.Este asezata spre sud, la o distanta de 7 km de resedinta judtului Covasna. Numele este primit de la localitatea cea mai mare ILIENI, provenind din numele "Ilies" (Ilie), care se sarbatoreste de catre locuitori, in ultima duminica din luna iulie a fiecarui an.
   Satele comunei se racordeaza intr-un fir unitar de-a lungul terasei din dreapta Oltului. Partea nordica a teritoriului comunei este alcatuita din prelungirea sudica, prezentand altitudini de 600-700 a muntilor Baraoltului. Comuna se invecineaza spre nord cu orasul de resedinta de judet Sf. Gheorghe, la est cu comuna Chilieni, satul Coseni, comuna Ozun si Chichis, la sud cu satul Podul Olt, la vest cu comunele din versantii vestici ai muntilor Baraoltului, Araci si Valcele.
   Inainte de a se construi soseaua asfaltata intre Chichis si Sf. Gheorghe, comuna era pe drumul principal dintre Brasov si Sf. Gheorghe. Satele din partea dreapta a Oltului: Ilieni, Dobolii de Jos si Sincrai, aveau stranse legaturi economice.
   Relief: ses, pante pana la 10 grade in proportie de 80%, de la 10-20 grade- 10%, peste 20 grade-10%.
   Suprafata arabila, care ocupa cea mai mare parte din terenurile agricole (48,3%), are o larga extensiune in zonele depresionare cu soluri fertile in perimetrul comunei.
   Tipurile de sol: podzol 20%, sol brun roscat de padure 50%, podzolita aluvionar 10%, lacoviste 20%.
   Roca mama: 60% argila, 40% aluviuni.
   Ape: Oltul este principala artera hidrografica, care colecteaza in ultima instanta aproape toate raurile si paraurile ce strabat acest teritoriu. Oltul dreneaza comuna noastra pe o lungime de circa 10 km.
   Pentru inlaturarea pericolului inundatiilor si aducerea in circuitul agricol a terenurilor mlastinoase de pe Valea Oltului si din bazinul Raului Negru, in perimetrul comunei Ilieni au fost efectuate importante lucrari de indiguire.
   Resurse naturale: pe portiunea superioara a vaii paraului "Felszeg" care traverseaza comuna Ilieni, au fost descoperite zacaminte de lignit, insa exploatarea nu s-a dovedit a fi economica.
   Teritoriul comunei este foarte interesant din punct de vedere mineralogic si geologic. Pe langa lignitul existent si neexploatat, o importanta deosebita o au si nisipurile cuartoase fine din acoperisul stratului de lignit. Zona contine rezerve bogate de nisip andezitic si pietris.
   Ar fi foarte utila studierea si salvarea unur izvoare de ape carbogazoasa pe cale de disparitie in aceasta zona. In functie de compozitia chimica si gazoasa, precum si de gradul de mineralizare apele minerale se incadreaza in zona comunei Ilieni, ca tip hidrochimic-ape feruginoase bicrbonate, care contin si o cantitate bogata de bioxid de carbon, transformandu-le in remarcabile ape carbogazoase cu gust placut si racoritor. Cu ocazia avansarii lucrarilor miniere, s-au detectat numeroase emanatii de bioxid de carbon.
   Locurile unde se pot executa cercetari pentru depistarea apelor minerale sunt: "HOSSZUBERC PUSZTAJA", valea paraului Telsy, si locul denumit "BUDOSKUT" din hotarul satului Sincrai, care atesta prezenta unor izvoare sulfuroase existente in trecut.
   Scurt istoric: Vechimea exacta a localitatilor nu se cunoaste, insa avem documente scrise despre aceste sate inca din sec. al XIV-lea: (1334-Ilieni, 1333-Sincrai). In legatura cu denumirea localitatilor avem numai presupuneri, nimic concret. Localitatea este locuita de oameni inca din epoca de bronz, lucru ce este dovedit de descoperiri arheologice din diferite parti ale comunei.
   Din punct de vedere administrativ, satele au facut parte din Scaunul Sepsi, in judetul Treiscaune, in Plasa Sepsi, dupa aceea in raionul Sf. Gheorghe, iar in prezent din judetul Covasna.
   Dintre momentele istorice cele mai importante, putem aminti faptul ca in anul 1658 a fost atacata de catre tatari, locuitorii fiind macelariti si dusi in robie. In anul 1595, avea deja drept de targ.
   Din punct de vedere istoric, comunele au fost si sunt strans legate intre ele, datorita faptului ca au distante mici intre ele 3-4 km si sunt asezate pe aceeasi cale de comunicatie, intre cele doua orase mari: Sf. Gheorghe si Brasov.
   Populatia: comuna Ilieni, se situeaza printre cele doua localitati din judetul Covasna in ceea ce priveste scaderile de populatie (30-50 %) in perioada 1966-1998, necesitand actiuni de sprijin si revitalizare (M.O.nr.408/24.VII.2001).
   In prezent populatia comunei este de 1690 locuitori, din care 1452 sunt de nationalitate maghiara, 203 nationalitate romana, iar 35 sunt rromi. Este o comuna cu populatie imbatranita, de aici numarul mare al deceselor: 40 decese in anul 1999, 25 in anul 2000 si 16 in anul curent, pana in prezent. Numarul casatoriilor este foarte mic: 9 casatorii in anul 1999, 5 casatorii in 2000 si 2 casatorii pana in prezent, reflectandu-se astfel numarul mic al nasterilor.
   In cadrul comunei, un numar de 127 copii primesc alocatie de stat, iar numarul mamelor care primesc ajutorul suplimentar este de 65.
   Numarul handicapatilor care primesc ajutorul special este de 22 persoane, iar pentru 8 cazuri la handicapatii de gradul I, primaria angajeaza asistenti sociali personali.
  • un numar de 463 persoane sunt pensionari de stat, iar 366 persoane sunt pensionari CAP
  • veteranii de razboi sau sotiile acestora, primesc un ajutor special, si sunt in numar de 62
  • in comuna avem in total 33 someri
   Invatamant: copiii comunei Ilieni, invata intr-o scoala modernizata in anul 1955, iar in satele apartinatoare Dobolii de Jos si Sincrai, in scoli cu 4 clase fiecare. In comuna Ilieni, scoala functioneaza cu clasele I-VIII, in ciclul V-VIII avand si sectia romana. In satul Dobolii de Jos, avem si sectia romana la clasele I-IV. Numarul elevilor este de 105: 79 in Ilieni, 15 in Dobolii de Jos, iar 11 elevi in Sincrai. Numarul prescolarilor este de 77 copii, din care in centrul de comuna 50, iar in satul Dobolii de Jos 27. In satul Sincrai, nu avem copii prscolari suficienti pentru a angaja o educatoare.
   In anul curent a inceput modernizarea gradinitei de copii din localitate cu ajutorul atat financiar, material, cat si manual, al unui grup crestin din Olanda, la initiativa domnului preot Kato Bela.
   Potential economic: dupa desfiintarea singurului CAP din localitate nu s-a mai infiintat nici o asociatie agricola. Fiecare cetatean , proprietar de teren agricol lucreaza terenul singur dupa posibilitatile fiecaruia in parte.
   Din vechi timpuri, locuitorii comunei Ilieni s-au ocupat cu agricultura si cresterea vitelor. Pana prin anii 1950, comuna noastra a concurat cu tinutul Mediasi in cresterea si valorificarea vitelor de prasila- vaci si tauri; se mai cresteau bovine din rasa "baltata romaneasca".
   O mare parte din locuitori, se ocupa si in prezent de agricultura si cresterea si valorificarea animalelor (bovine si porcine), avand si posibilitatile locale de valorificare in abatoarele din Ilieni si Sincrai.
   Reteaua comerciala a comunei Ilieni, cuprinde 25 unitati, asociatii familiale, S.R.L.-uri, societati comerciale.
   Cele mai importante sunt:
  • S.C. "ILCOM" Ilieni SRL, infiintat in anul 1990. Executa activitati de constructii si montaj, cu 53 angajati, din care 10 din Ilieni
  • S.C. "TRINFOREST" SA- atelier de tamplarie; infiintat in anul 1994, are un numar de 10 angajati si din comuna
  • S.C. "BIOMOB" SRL, infiintat in 1995; executa lucrari de tamplarie cu 18 persoane, d.c. 11 din localitate;
  • S.C. "HENTIL" SRL, infiintat in anul 1994 cu ajutorul Fundatiei "LAM" din localitate; prelucreaza carne de bovine si porcine cumparate in mare parte din comuna
  • S.C. " MEOTIS" SRL, infiintat in anul 1995 cu ajutorul Fundatiei "LAM"; prelucreaza laptele de vaca din comuna si din imprejurimi, angajatii provenind in mare parte din localitate
  • S.C. "HENTIL" si S.C. "MEOTIS", au deschis impreuna si un magazin de prezentare cu produsele fabricate, magazin ce este apreciat in judetul Covasna, in judetele invecinate si in capitala
   In comuna exista si o brutarie S.C. "PRODCOMPLUS" SRL, care fabrica painea atat pentru locuitorii comunei, cat si pentru persoanele care cumpara paine in mun. Sf. Gheorghe si Brasov.
   Comuna are 3 mori taranesti, cate una in fiecare localitate.
   Cultura: tot la initiativa preotului reformat Kato Bela, in localitate, in anul 1992, a luat fiinta "CENTRUL TINERETULUI CRESTIN" (KIDA), cu ajutorul tarilor Elvetia, Olanda, Suedia, Austria, Ungaria si Germania. Se compune din trei sali de conferinte, sala de mese, biblioteca, bucatarie, 14 camere cu 76 locuri. In tot cursul anului se tin conferinte, sedinte, intalniri, consfatuiri pe diferite teme cu participantii din tara si strainatate.
   Cu ajutorul tarilor mai sus insirate, cetatea, care a suferit multe degradari cauzate nu numai de vechime ci si in urma cutremurului din 1977 cand a fost daramata in totalitate, a fost reconstruit in anii 1991 si 1992, unde deasemenea se cazeaza turisti.
   Pe dealul de langa comuna Ilieni, se inalta ruinele zidului interior al bisericii- cetate, construita in secolul al XV-lea, fortificatia pentagonala cu bastioane fiind edificata in secolul al XVI-lea si al XVII-lea; este monument istoric. In interiorul bisericii, construita in stil gotic, eleganta picturilor aflate pe parapatul bancilor si al balcoanelor, prezinta variante ale ornamentatiei florale ale Renasterii si stilului baroc tarziu.
   Forma arhitectonica a renasterii, infatiseaza sala boltita cu ornamentatii florale si veranda cu arcade a conacului "BORNEMISSZA" de odinioara, vechea cladire a scolii din Ilieni. Fatada casei "Bako" de pe strada principala, este in stil rococo.
   Fostul dispensar medical din localitatea Ilieni, asa numitul "CONACUL SERA", constituie unul din cele mai pretioase monumente ale arhitecturii empire din secolul al XIX-lea in judetul nostru. In prezent, reconstruit, este gazda a numeroase expozitii.
   In aceasta cladire se afla o croitorie (populara) artizanala, o tesatorie de covoare artizanala cu un magazin de prezentare denumit "CASA RUSTICA". Este infiintata o expozitie permanenta privind viata si activitatea scriitorilor: Mikszath Kalman, Jokai Mor si Szabo Dezso - scriitori care aveau ceva legatura cu comuna noastra. Busturile acestora se gasesc in fata cladirii. Se poate spune ca este un mic muzeu, care atrage vizitatori si cumparatori atat din tara cat si din strainatate.
   Ca monument istoric putem aminti si "Monumentul eroilor" din Dobolii de Jos, care a fost ridicat in memoria eroilor cazuti in cel de-al II-lea razboi mondial de catre regina Maria; acolo se afla mormintele nenumaratilor soldati cazuti in luptele dintre romani, germani si rusi, pentru eliberarea patriei.
   In Ilieni se afla un monument istoric, ridicat in cinstea eroilor din localitate cazuti in primul si al doilea razboi mondial.
   Dintre nativii comunei, il putem aminti pe GAL DANIEL (1811-1893), persoana de seama in timpul revolutiei burghezo-democratice din 1848, gradinita de copii din Ilieni primind numele acestuia, si pe LASZLO LUKACS, invatator, carturar, in memoria caruia este denumita scoala din localitatea Ilieni.
   In fiecare localitate exista cate un camin cultural cu 150-200 locuri, iar in centrul comunei avem si o biblioteca bine dotata cu peste 10.000 de volume, a carei cladire necesita o renovare urgenta pentru care avem proiectul intocmit, insa din cauza alocarii unor fonduri din bugetul local nu s-a putut executa.
   Sanatate: asistenta medicala este asigurata de catre un medic de familie si doi asistenti medicali.
   In comuna avem si o farmacie S.C. "VENENA" SRL, bine aprovizionata, cu un farmacist; un cabinet stomatologic si un laborator dentar. Toate acestea isi desfasoara activitatea intr-o cladire noua, moderna, avand instrumente medicale necesare.
   Turism: pe strada Tanko se afla o pensiune turistica numita "PETKE PANZIO", care ofera cazare si masa pentru cca. 12 oaspeti.
   In localitatea Ilieni, s-au facut demersurile necesare pentru a se infiinta o noua pensiune turistica, finantata dintr-o suma primita dupa un proiect castigat. Tot in cursul acestui an, in Ilieni s-a eliberat o Autorizatie de fuctionare pentru "Alte forme de cazare", pentru a primi, caza si deservi un grup de turisti. Exista si in localitatea Sincrai tendinte de infiintare a unei pensiuni turistice. In comuna exista posibilitatea de invatare a calaritului (Ilieni si Sincrai). Ca o raritate putem aminti si crescatoria de struti, care este o atractie nu numai a copiilor ci si a adultilor.
   Intre anii 1993-1995, a fost construita si data in folosinta cladirea denumita "SATUL DE COPII ORFANI", tot cu contributia tarilor Olanda, Elvetia Finlanda, Walles, Suedia si Germania. In total are 12 apartamente din care sunt folosite 7 , unde sunt 48 orfani sau copii abandonati. In aceste locuinte sunt instalate: lumina electrica, gazul natural, apa, canalizare, telefon; deasemenea este mobilat, iar in fiecare apartament se gaseste cate un televizor color.
   Referitor la strategia de dezvoltare in perioada 2001-2004, am prevazut largirea retelei de apa potabila, finalizarea introducerii gazului metan in Ilieni, inceperea lucrarilor in satele Dobolii de Jos si Sincrai, precum si lucrarile de canalizare in Ilieni care sunt incepute si care sunt neaparat necesare pentru functionarea in bune conditiuni si la parametrii stabiliti a statiei de epurare, construita tot din fondul primit din strainatate.
   In planul local figureaza si repararea conacului "HOLLAKI" din satul Dobolii de Jos, cu ajutorul Ministerului Culturii din Ungaria.


© Copyright 2021