Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
INTORSURA BUZAULUI


Primaria Telefon/Fax Primar
Intorsura Buzaului
Adresa: Str. Mihai Viteazul nr. 173
0267/370337
fax: 0267/370770
Baciu Gheorghe


   Suprafata localitatii este de 5.374 ha
   Statut administrativ: Oras
   Asezare geografica: Teritoriul administrativ al orasului Întorsura Buzaului, este situat în estul judetului Covasna, având ca vecini la Nord-Est comuna Barcani, la Sud-Est comuna Sita Buzaului, la Sud - comuna Vama Buzaului, la Nord - comunele Teliu si Dobârlau.
   Orasul Întorsura Buzaului se situeaza la altitudinea de 700 m, de-a lungul DN 10 si a râului Buzau, la poalele muntilor Ciucas, în interiorul arcului carpatic. Împreuna cu comunele Sita Buzaului, Vama Buzaului, Barcani, formeaza Depresiunea Buzaielor.
   Se afla situat la o distanta de 42 km de municipiul Brasov, 51 km de municipiul de resedinta de judet Sfântu Gheorghe si 114 km de municipiul Buzau.
   Clima: Poate fi considerata un "pol al frigului", întrucât 6 luni din 12 este iarna, înregistrându-se foarte des cele mai scazute temperaturi din tara.
   Potential economic: Conditionat de traditie si cadrul natural, precum si de aspectul climatic si relief, preocuparea de baza a locuitorilor a fost cea de exploatare si valorificare a masei lemnoase din versantii muntosi si pasuni.
   Orasul Întorsura Buzaului, s-a dezvoltat în cursul anilor datorita întreprinderilor existente aici, care au absorbit în timp aproape întreaga populatie activa a localitatii.
   S.C. "ROCAB" S.A.- profilata pe industria constructoare de masini (cabine tractor si alte subansamble).
   S.C. JWC ROWOOD S.R.L. - unitate forestiera cu doua sectoare de exploatare si unul de industrializare a lemnului.
   COOPERATIVA ARTA POPULARA - unitate profilata pe industria textila (tesaturi, artizanat, prestari servicii).
   S.C. "CONFOLUX" - unitate profilata pe industria producatoare de mobilier.
   În orasul Întorsura Buzaului nu figureaza agenti economici cu capital privat de stat cu profil agricol.
   În transporturi si telecomunicatii nu figureaza nici un agent economic specializat care sa-si aiba sediul în teritoriu.
   Agricultura:Orasul Întorsura Buzaului dispune de o suprafata arabila de 753 ha. Pe raza localitatii se cultiva în general cartoful, o pondere mai mica având-o porumbul, trifolienele, legumele, sfecla furajera, etc. Recoltele sunt în general mici întrucât calitatea solului este slaba (sol de categoria a-V-a, brun -roscat).
   Comertul si serviciile: În general comertul este destul de slab dezvoltat, fiind reprezentat de societati mici cu caracter privat si de vânzatori ambulanti, comercializându-se în general produse alimentare, textile, materiale constructii, etc.
   Constructii: Întorsura Buzaului are un numar de 1795 case proprietate privata si un numar de 12 blocuri de locuinte cu 39 scari si 690 apartamente, din care 635 proprietate personala si, 55 apartamente din fondul locativ de stat.
   Din anul 1990 si pâna în anul 1998, s-a construit un singur bloc cu 16 apartamente destinat familiilor tinere (Ordonanta 19).
   În momentul de fata exista în constructie un bloc cu 12 apartamente, destinat tot pentru familiile tinere.
   Ponderea sectorului privat este de 97,7%.
   Transporturi si telecomunicatii: Orasul Întorsura Buzaului este usor accesibil datorita cailor de comunicatie care-l strabat atât rutier cât si feroviar. Accesul la reteaua de drumuri se face prin intermediul DN 10 - Brasov - Buzau. Avem legatura feroviara si cu municipiul Brasov.
   Orasul Întorsura Buzaului are acces la centrala telefonica digitala cu acces international.
   Servicii bancare: În orasul Întorsura Buzaului exista o Cooperativa de Credit, o Agentie B.C.R. si o Agentie CEC.
   Dezvoltarea sectorului privat: Ponderea cea mai mare o detine activitatea de comert cu marfuri alimentare, nealimentare, materiale constructii, diverse.
   Activitatea de productie si prestari servicii este destul de redusa la nivel de oras, constând în activitati de reparatii auto, morarit, reparatii încaltaminte, tâmplarie, croitorie, ceasornicarie, atelier foto, coafura, frizerie.
   Cifra de afaceri a anului 2000 a fost de aproximativ 56.400. 000.000 lei.
   Daca în anul 1997 existau peste 275 agenti economici, la sfârsitul anului 2000 mai erau numai 136 cu 1.012 angajati, un numar mare dintre acestia si-au restrâns activitatea din cauza fiscalitatii mari si a puterii reduse de cumparare a populatiei.
   Potentialul turistic: Zona prezinta un important avantaj din punct de vedere geografic, deoarece orasul Întorsura Buzaului se afla la poalele muntilor Ciucas, de-a lungul râului Buzau, avantaj ce nu a fost exploatat pâna la începutul anului 2001 de nici o forma de turism. În prezent functioneaza un birou al Asociatiei pentru Dezvoltarea Agroturismului din judetul Covasna, dar cu realizari modice.
   Date de populatie: La 1 iulie 1999 numarul total al populatie era de 9271.
   În mediul urban populatia totala era de 6.963, iar în mediul rural total 2308.
   Persoanele care nu au ocupatie, nu sunt încadrate în baza unui contract de munca individual si nu realizeaza venituri din activitati autorizate conform legii, traiesc doar din veniturile realizate din agricultura.


© Copyright 2021