Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
LEMNIA


Primaria Telefon/Fax Primar
Lemnia 0267/369185 Vatany Francisc


   Statut administrativ: Comuna
   Asezare geografica: comuna Lemnia este asezata la poalele muntelui Sandru-Mare in curbura Carpatilor, la o altitudine de circa 580 m deasupra marii. Este situata in vecinatatea comunelor Bretcu, Poian si cu satul Lunga, care apartine de municipiul Tg. Secuiesc.
   Principalele cai de acces sunt calea ferata Sf. Gheorghe - Bretcu si Drumul National Brasov - Bacau (DN 11).
   Suprafata totala a comunei Lemnia este de 14332 ha, dupa cum urmeaza:   Relief: are un relief variat, cu munti impaduriti si dealuri bogate, dar cu terenuri agricole mai putin producatoare.
   Clima: continental moderat cu temperatura medie anuala intre 7-8 grade C, iar din cauza reliefului precipitatiile sunt abundente, astfel incat media anuala a precipitatiilor variaza intre 680-720 mm/mp, in unele perioade mai ploioase acest barem fiind depasit cu mult.
   Apele: principalele ape care trec prin comuna Lemnia sunt: raul Negru, raul Lemnia, raul Lutoasa. Aceste rauri izvorasc din teritoriul administrativ al comunei si trec din nord spre sud prin comuna. Raurile care mai ies din comuna sunt Apa Rosie si raul "Kerekbukk", care au cursul spre judetul Bacau; ocolind zona locuita a comunei Lemnia, au directie inversa fata de cele enumerate mai sus. O alta apa curgatoare care se mai poate aminti este raul Bretcu, care acumuleza toata cantitatea de apa deasupra Bretcului, si se varsa in raul Negru.
   Resurse naturale: izvoare termale nu avem, dar in Valea Merenului exista un izvor sulfuros a carui apa a fost folosita pentru vindecarea bolilor reumatice.
   In comuna mai exista niste fantani cu caracter mineral, a caror apa este recomandata pentru vindecarea bolilor digestive.
   Populatia: dupa ultimul recensamant (1992), in comuna traiesc 3627 locuitori, din care populatia activa este numai de 1531.
   Invatamant: In comuna exista 3 scoli generale de la 1-8 clase si una de la 1-4 clase; mai sunt 4 gradinite.
   Potential economic: comuna Lemnia este saraca in firme, astfel ca majoritatea fortei de munca feminina face naveta in oras sau in comune invecinate, in fabrici de confectii, barbatii ocupandu-se mai mult cu agricultura. Populatia comunei este imbatranita, avand multi someri.
   Principala firma cu potential economic mai ridicat este S.C. Toro Impex S.R.L., cu profil de prelucrare a carnii. In comuna mai exista si doua fabrici de lapte, care achizitioneaza laptele din comuna prelucrandu-l. Unitatile comerciale asigura buna aprovizionare a marfii, la timp si de calitate, in oricare parte a comunei.
   Turism: din cauza lipsei banilor turismul este mult prea ramas in urma, singura unitate agroturistica aflandu-se in Lemnia de Jos.
   Scurta caracterizare socio-culturala: majoritatea populatiei este romano-catolica, de nationalitate maghiara. Exista in comuna 4 biserici romano-catolice, o capela reformata si una adventista. Centrul de reabilitare pentru batrani, care este in constructie si finisare, a fost construit cu sprijinul unei fundatii si din afara tarii; in Mereni exista un camin de copii cu 8 paturi pentru copii scolari. In comuna mai exista 4 camine culturale.
   Sanatate: in comuna Lemnia exista 2 medici umani in 2 dispensare, si un medic veterinar.
   Strategia de dezvoltare: incepand cu anul 1994 in comuna Lemnia a inceput introducerea gazului natural, insa introducerea lui s-a reusit numai in Lemnia de Jos, restul satelor neavand posibilitatea financiara; se spera ca in viitor sa se obtina un finantator pentru finalizarea lucrarii.In cursul anului 2000 a inceput proiectul de introducere a apei potabile si canalizare in satele Lemnia de Jos si Lemnia de Sus, finantat de Banca de Dezvoltare Mondiala.
   Avem un plan de a crea un "Sat de vacanta" in valea Merenului, pentru a crea posibilitatea de distractie a tinerilor si protejarea agroturismului.


© Copyright 2021