Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
MALNAS


Primaria Telefon/Fax Primar
Malnas 0267/344313 Balogh Gavril


   Statut administrativ: Comuna
   In componenta comunei, intra urmatoarele sate apartinatoare:
  • Satul MICFALAU - resedinta comunei
  • Satul BIXAD - la 6 km de satul de resedinta
  • Satul MALNAS - la 5 km de resedinta
  • MALNAS BAI - la 3 km de resedinta
  • VALEA ZALANULUI - la 7 km pe drum de deal si 36 km drum carosabil
   Asezare geografica: comuna Malnas, este situata in extremitatea nordica a judetului Covasna, la hotar cu judetul Harghita , la puctul cardinal 45,6. Localitatile vecine sunt: la nord statiunea balneo climaterica Tusnad Bai, la nord-vest comuna Turia, la est comuna Cernat si Albis, la sud-est comuna Bodoc, la vest comuna Batani.
   Relief: comuna Malnas se afla intre reliefurile Tusnad si Malnas, partea centrala a comunei aflandu-se in cavitatea depresiunii de la Bixad, avand inaltimi intre 570-650 m.
   In partea vestica a comunei se intinde grupul nordic al muntilor Bodocului cu inaltimi de 1200 m, iar la vest paraiasul sudic al varfului Piliske.
   Murgul Mare (1016) si Valea Zalanului sunt asezate de-a lungul paraului Tekse si sunt inconjurate de culmile inalte de 800 m ale muntilor Baraoltului.
   Resurse naturale: teritoriul comunei este foarte bogat si interesant; sunt rezerve mari de andezit, care se exploateaza in cariere de piatra ce se intind de-a lungul comunei.
   Este foarte bogat in izvoare de apa minerale si izvoare cu valori curative, datorita apelor cu mineralizatie ridicata; zona reprezinta agresivitate fata de metale si beton.
   Clima: comuna are un climat temperat continental, cu mase atmosferice relativ umede. Temperatura medie este cuprinsa intre 7-8 gr.C.
   Potential economic: comuna Malnas are un mare potential economic. Pana in anul 2000, cand a inceput procesul de privatizare, populatia activa era de 1920 persoane, din care 1681 salariate; in urma disponibilizarii personalului, numarul persoanelor salariate, a scazut. Cetatenii satelor gasesc loc de munca la S.C., aflate pe raza comunei Malnas si la intreprinderi mici si mijlocii noi infiintate. Societatile pe actiuni cu un personal sub 50, cu profil de exploatare a pietrei sunt: S.C. LAFARGE SA-cu sectiile de cariere, MICFALAU-BIXAD total 65 muncitori, S.C. ROMACO SA-sectia de cariere Micfalau, cu un numar de 26 muncitori, S.C. ELSCO PROD 94 BUCURESTI, cu un numar de 20 muncitori, S.C. LICHIOR SA MALNAS BAI, cu 18 angajati, S.C. PERLA COVASNEI SA, cu un numar de 36 angajati, Cooperativa OLTUL MALNAS BAI, in curs de reorganizare, Cooperativa de consum Micfalau, cu 12 angajati.
   Pe raza comunei functioneaza societati cu profil de prestari servicii, dupa cum urmeaza: S.C. MIFA SRL - atelier de prelucrare a lemnului MICFALAU, cu un numar de 6 muncitori, S.C. LUGET SRL - atelier de prelucrare a lemnului BIXAD, cu un numar de 4 muncitori, S.C. SILVICOM SRL - atelier de prelucrare a lemnului, cu 3 muncitori.

   PRESTARI SERVICII IN FABRICAREA SI PRELUCRAREA LAPTELUI

   S.C. CARMICO SRL MICFALAU, cu un numar de 5 muncitori
   Fabricarea produselor de panificatie brutarii
   S.C. TUSNAD SRL BIXAD, cu un numar de 5 angajati
   S.C. CSIGA SRL MICFALAU, cu un numar de 4 angajati

   La nivel de comuna functioneaza 34 societati mici, cu profil comercial, cu magazine mixte si baruri de zi.
   Cetatenii, mai ales pensionarii se ocupa cu prelucrarea pietrei si cioplitul ei, pe baza AUTORIZATIILOR DE FUCTIONARE, eliberate in baza Legii 54/1991.
   Pe raza comunei, asistenta medicala este asigurata prin dispensare cu medici de familie.
   Societatea comerciala APOLLON SRL, asigura prin farmacie medicamentele necesare populatiei.
   In urma cresterii numarului de someri si al celor fara loc de munca, pe raza comunei Malnas, Primaria a alocat ajutor social din bugetul local, pe timp de iarna. Numarul celor cu handicap si cu probleme sociale, este in crestere.
   Agricultura: particularitatile de fertilitate ale solului, capriciile climatice si nevoile oamenilor, l-au determinat pe agricultor sa fie in cautarea unor elemente noi in practica agricola, care aplicate cu pricepere sa smulga rodul acestor pamanturi.
   Suprafata totala a fondului funciar: suprafata existenta 6131 ha, din care arabil 1701 ha, faneata 1823 ha, pasuni comunale 2460 ha, livezi 85 ha si intravilan 54 ha; principalele culturi sunt: cartoful, sfecla de zahar, porumbul si cerealele paioase.
   Cetatenii detin masini agricole cu un volum foarte redus de lucru, lucrarea mecanizata a pamantului fiind realizata de Agromec Bodoc.In comparatie cu suprafata mare agricola si terenurile solicitate de cetateni prin efectul Legii 18/ 1991, cetatenii nu prea au cu ce lucra paminturile deoarece au numai 12 tractoare la nivel de comuna, alte masini agricole fiind in numar foarte redus.
   Servicii: din numarul unitatilor prestatoare de servicii 12 sunt cooperatiste 3 cu profil PTTR; pe raza comunei Malnas exista unitati private de reparare a autovehiculeleor, coafura, servicii de transport.
   Sanatate: pe raza comunei Malnas, in localitatile Micfalau, Bixad, Malnas Sat, exista unitati medicale, dispensare umane cu cadre medicale la fiecare. Trebuie remarcat faptul ca la Bixad dispensarele au fost renovate atat in interior cat si in exterior, la Micfalau numai in interior, fiind dotate cu mobilier dar lipsind aparatele de specialitate.In Malnas Bai exista un cabinet stomatologic privat, iar in Micfalau este un cabinet stomatologic si o farmacie S.C. APOLLON SRL, ce asigura tratament medicamentos in satele apartinatoare.
   Turismul: nu este exploatat complet.
   Pentru cei ce viziteaza localitatile, exista locuri de cazare:


   In localitatile Malnas Bai si Bixad sunt zone unde s-ar putea crea puncte turistice cu dotari pe viitor.
   In luna august, Consiliul local are initiativa sa organizeze ZILELE COMUNEI MALNAS, cu diverse programe cultural artistice, cu targuri de animale, momente literare cu atragerea tuturor cetatenilor din comuna.

   STRATEGIA DE DEZVOLTARE PE PERIOADA 2001-2004   STATIUNEA BALNEO CLIMATERICA MALNAS BAI
   Este asezata pe malul drept al raului Olt in apropierea muntilor Bodocului.
   Formarea stasiunii a fost in anul 1759, iar din 1800 se cunosc bazine libere.
   Statiunea a inceput sa se dezvolte in perioada cand familia Semsey administra statiunea; din anul 1865 statiunea are renume si multi vizitatori. Pentru exploatarea minereurilor naturale s-a format Societatea Sikulia Reszvenytarsasag, care a pus in functiune izvoarele Szikulia iar la subsol imbutelierea CO2. Grand Gyula, comerciant din Brasov, porneste sectia de imbuteliere a izvorului Maria.
   Sectia de imbuteliere a apei minerale, functioneaza si in prezent sub denumirea de S.C. PERLA COVASNEI S.A.

   SATUL VALEA ZALANULUI

   Dateaza din anii 1600, dar mai cunoscut a devenit dupa ce contele Miko si Kalnoki a hotarat construirea HUTEI DE STICLA.
   Fiind inconjurat de paduri nemarginite era bun la materiile prime pentru fabricarea sticlei.
   Satul se afla intr-o zona montana, iar populatia care este in numar mic, se ocupa de cultivarea pamantului si cresterea animalelor. Zona are un peisaj foarte frumos, dar neavand un drum de acces, nu este exploatat din punct de vedere turistic.

   SATUL BIXAD

   Este asezat la granita judetului Harghita in continuarea defileului Tusnad.
   Dupa documentele atestate primul nume al satului era HUTA DE STICLA BICSAD. Prima hita s-a format in anul 1876. Fondatorii au fost din familia contelui MIKO si MIKES. Locuitorii satului sunt foarte diferiti din punct de vedere al originii: maghiari, cehi, sasi, germani, italieni, romani. Astazi, majoritatea locuitorilor sunt maghiari si catolici.

   SATUL MICFALAU

   Este resedinta comunei, fiind asezat la 23 km de Sf. Gheorghe, pe drumul national.
   Satul dateaza din anul 1349 dar pana in anul 1812, cand a fost amintit cu numele de GEREBENC in actele contelui MIKO.
   In anul 1812 satul a fost mutat pe locul actual, si la porunca contelui locuitorii au inceput sa taie paduri pentru Huta de Sticla din Bixad, au construit drumuri si case pentru oamenii veniti din diferite parti ale tarii, majoritatea fiind din apropierea localitatii. De atunci, satul se numeste sat nou al lui MIKO, MIKOUJFALU (MICFALAU), dupa contele MIKO.
   Primaria si Consiliul local, functioneaza cu resedinta in Micfalau. Din punct de vedere etnic si al religiei, la recensamant populatia comunei, se prezinta astfel:


   Pe raza comunei functioneaza urmatoarele institutii de invatamant si cultura:
© Copyright 2021