Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
OZUN


Primaria Telefon/Fax Primar
Ozun 0267/331002; fax: 0267/331546 Beres Iuliu


   Statut administrativ: Comuna
   Populatie: 4750 locuitori
   Localitati componente: comunei Ozun, ii apartin administrativ inca 6 localitati (sate): Sintionlunca, Lisnau, Lisnau-Vale, Bicfalau, Magherus, Lunca Ozunului.
   In continuarea drumului DN 11, in directie nordica, la 3 km de comuna Ozun se afla Sintionlunca, pe drumul comunal 41 se situeaza Bicfalau (5 km departare), Lisnau si Lisnau-Vale se arfla la 6, respectiv 18 km departare de comuna Ozun.
   Satul Magherus, se situeaza pe drumul 49, la 11 km departare de comuna Ozun, iar Lunca Ozunului aflandu-se la 1 km de comuna de care apartine.
   Asezare geografica: comuna Ozun, este situata pe cele doua parti ale drumului national DN-11, intre Brasov si Tg. Secuiesc.
   Calea ferata include comuna in traseul dintre Brasov si Sf. Gheorghe.
   Relief: Ozunul, este una din localitatile cu cele mai variate forme de relief. Treimea dinspre est, regiunea muntoasa, fuzioneaza cu valea Lisnaului. Treimea din mijloc in directie nordica, este in vecinatatea rezervatiei Reci, in partea sudica se afla Raul Negru, care este si portiunea cea mai joasa.
   Ape: localitatea Ozun, este sectionata de Raul Negru a carui poluare din ultima vreme trebuie mentionata.
   Clima: este moderata, diferente mici aparand in concordanta cu relieful; aceasta difera de la o portiune de regiune la alta, aceasta diferenta fiind de ordinul a maximum 2-3 grade.
   Flora si fauna: este foarte variata, tocmai din diferentele care provin din cauza reliefului.
   Resursele naturale: de care dispune comuna sunt terenurile agricole, pasunile si Raul Negru, care constituie baza necesara pentru efectuarea agriculturii fiind ocupatia de baza a localnicilor, si a zootehniei.
   Scurt istoric: Ozunul este o localitate veche ce dateaza din 1332, cand avea deja biserica proprie si enoriasi (in registrul papal, apare sub numele de Vzmi). In anul 1567, tot in documentul mai sus amintit este inregistrat avand 68 porti, numele provenind din cuvantul turc uzun = lung.
   Din localitatea Ozun, provin multe familii de nobili, care au avut un rol important in istoria acestei tari: - Beldi, Apafi si Tatrangi Sandor, ultimul donand banii si terenul necesar construirii unei scoli in 1856, cladire care si in prezent functioneaza ca scoala. Din cauza vechimii, cladirea ar avea nevoie de o lucrare de intarire si de reinnoire, pentru a evita eventualele accidente.
   O cladire importanta, o constituie si fosta locuinta a familiei Temesvary preluata de statul roman, in care functioneaza in prezent gradinita si care a fost renovata in anii 70-75 de catre Consiliul comunal, insa acum pe baza Legii de reimproprietarire a fost redata urmasilor familiei, gradinita nemaiavand in viitorul apropiat un sediu, in urma sentintei judecatoresti definitive. Mentionam ca in anul 1993, gradinita a preluat numele de Temesvary pe baza unei scrisori, scrisa de catre doamna Temesvary, prin care renunta la cladire pentru ca aceasta sa serveasca drept gradinita. Totusi, sentinta judecatoreasca a dat castig de cauza mostenitorilor, carora li s-a restituit cladirea. In ciuda tuturor eforturilor nu am reusit sa dam castig de cauza copiilor, acestia nemaiavand o cladire care sa serveasca drept gradinita.
   Potentialul economic: in ultimii 4 ani a scazut potentialul economic in comuna Ozun. Astfel, fabrica de spirt a redus la o treime numarul muncitorilor, S.C. Sol Lact este pe cale de desfintare, moara din Sintionluca nu lucreaza la capacitate maxima, micsorand numarul muncitorilor.
   Avand in vedere ca dezvoltarea zonei este direct proportionala cu venitul populasiei, concluzia directa este o scadere vizibila in ansamblu a nivelului de trai, investitiile fiind reduse.
   Aproape singurul venit pe care se bazeaza populatia este agricultura, fiind totusi si acesta un venit modest, avand in vedere costurile mari ale lucrarilor agricole.
   Firmele si agentii economici existenti au o participare modesta, aproape de nivelul de supravietuire, doar una sau doua firme iesind in evidenta, nivelul de afaceri al acestora fiind mai bune.
   Din totalitatea locuitorilor comunei 4750, sunt evidentiati 295 someri, multi locuitori sunt fara loc de munca si nu mai beneficiaza de suma acordata somerilor.
   Cultura: in ciuda tuturor greutatilor, manifestarile culturale sunt dese, cu participare modesta insa din partea populatiei.
   Strategia de dezvoltare: dezvoltarea turismului, care ar putea aduce un aport important in dezvoltarea zonei.
   Astfel zona Lisnau, Lisnau-Vale este un loc pitoresc aparte cu izvoare curate care ar putea atrage si turisti de peste hotare, singurul obstacol constituindu-l drumul pietruit in stare avansata de degradare, care ingreuneaza circulatia si transportul. Acesta ar fi primul pas pentru atragerea investitorilor din alte parti sau autentici (18 km).
   Nu putem sa nu mentionam problema modernizarii si iluminatului public.
   O problema importanta o constituie deplasarea organelor autoritatii locale in satele invecinate, primaria neavand nici un mijloc de transport. Lipsa unui autoturism de serviciu ingreuneaza mult deplasarea in localitatile apartinatoare, in prezent aceasta fiind realizata in totalitate prin autoturismele proprietate privata a angajatilor, lucru ce nu poate fi suportat din cauza costurilor ridicate, de starea drumurilor, care din cauza bugetului de austeritate nu pot fi reparate.
   Cu toate acestea, prezenta organelor autoritatii locale din aceste localitati apartinatoare aflate la o distanta considerabila se impune din toate punctele de vedere, datorita atributiilor si obligatiilor acestora.
   Un lucru deosebit de important este investirea pentru construirea unei gradinite cu 150 locuri. Insa, din pacate comuna nu va putea suporta costurile unei asemenea investitie, fiind necesar si aportul altor organe, inclusiv a Guvernului.
   O investitie importanta pentru urmatorii 4 ani ar fi introducerea gazului metan in comuna, ceea ce ar rezolva problema incalzirii celor 350 apartamente, acest lucru fiind o problema constanta in ultimii 7-8 ani (lipsa totala a apei calde menajere si a incalzirii din aceste apartamente); aceasta situatie nu poate fi tolerata prea mult timp.
   Pe langa toate acestea, o strategie importanta pe termen lung ar fi atragerea investitorilor in zona, pentru a reduce somajul si pentru a creste nivelul de trai.

© Copyright 2021