Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
POIAN


Primaria Telefon/Fax Primar
Poian 0267/368629, fax 0267/368629
e-mail: poian@cosys.ro
Csavar K. Attila


   Statut administrativ: Comuna

   Localitati componente: comuna Poian din judetul Covasna este compusa din satele: Poian, Belani, Valea Scurta, Estelnic, Carpineni si districtul Catrusa, avānd ca localitate de resedinta satul Poian.
   Comuna Poian, in totalitatea teritoriului sau administrativ are o suprafata de 16.573 ha, din care cea mai mare parte o reprezinta padurile (8.799 ha), iar terenurile agricole in proportie de 40% fiind preponderent cultivate cu catof, cereale si sfecla de zahar.

   Asezare geografica: comuna Poian este situata in Podisul Transilvaniei, in nord-estul judetului Covasna, la poalele muntilor Bodoc si Oituz, la nord-est se invecineaza cu jud. Bacau, iar la sud Raul Negru si la vest se invecineaza cu municipiul Tg. Secuiesc.

   Relief: corespunzator conditiilor de relief, repartitia teritoriala a precipitatiilor indica 1200 mm in regiunea muntoasa si 550-600 mm in bazin.

   Clima: comunei se incadreaza in mare parte in cea caracteristica Arcului Carpatin, respectiv o clima temperat continentala.

   Scurt istoric: primele documente despre atestarea localitatii Poian sunt din anul 1332, iar in registrul papal din anul 1567 cand satul Poian apare cu 39 de porti, ajungand pana in anul 1702 la 137 familii. Satul Belani dateaza in documentele papale din anul 1536-1537 cu 20 de porti, in 1703 locuind 55 de familii, iar Valea Scurta in anul 1567 figura cu 7 porti.
   Localitatea Estelnic, a doua ca marime figureaza in documentele din 1334 sub denumirea de Yskulnuk, iar mai tarziu sub denumirea de Izkulnk. In 1567 satul avea 25 de familii, ajungand pana in anul 1703 cu 83 de familii, concentrandu-se in jurul Manastirii Franciscane, care mai functioneaza si azi.
   Carpineni este o localitate relativ noua, in care primele gospodarii au aparut odata cu exploatarile forestiere (1936), insa nationalizarea a condus la parasirea satului. Azi, se incearca transformarea zonei in zona de protectie naturala datorita unei flore rare (pe plan european).

   Populatia: in urma recensamantului din anul 2002 populatia este de 2.940 persoane si 1.417 gospodarii.

   Potential economic: activitatea economica a comunei are la baza in principal agricultura. Se cultiva cartofi de toamna, grau, orz, sfecla de zahar, legume. De asemenea, populatia se preocupa de cresterea animalelor domestice, cum ar fi: bovine, ovine, porcine, pasari, realizand astfel necesarul de carne taiata pentru consum, precum si in surplus pentru valorificare in conditii de piata.
   In prezent, in localitatea Poian se afla o societate de tip Agromec. In localitatea Estelnic se afla o fabrica de confectii pantaloni, cu investitor german. De asemenea, pe raza comunei activeaza 7 societati comerciale de tip individual, 12 mestesugari avand ca activitate cioplire in piatra, tamplarie, zidarie, tinichigerie, etc. De asemenea, exista o statie de imbuteliere a apei minerale dar care nu functioneaza in prezent datorita lipsei autorizatiei de exploatare a apei minerale.

   Institutii: in comuna functioneaza institutii de invatamant, sanatate, social-culturale si religioase, dupa cum urmeaza:
  • 5 scoli din care 4 scoli cu 8 clase si 4 gradinite
  • 4 camine culturale
  • 1 biblioteca
  • 2 dispensar medical uman
  • 1 dispensar sanitar-veterinar
   Exista o centrala telefonica digitala, iar localitatile Poian si Estelnic sunt deservite de o firma de televiziune prin cablu.

   Strategia de dezvoltare a comunei Poian: executarea lucrarilor de aductiune a apei potabile si a canalizarii in localitatea Poian, introducerea gazului matan si renovarea iluminatului public.


© Copyright 2021