Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima pagina

SANZIENI


Primaria Telefon/Fax Primar
Sanzieni 0267/366019 Szasz Szilveszter


   Statut administrativ: Comuna
   Asezare geografica: in nord-estul judetului Covasna, la poalele muntilor Bodoc; relieful: campie-deal 550-1080 m altitudine (bazinul Tg. Secuiesc), Valea paraului Casin.
   Suprafata administrativa: 9500 ha, 61% teren agricol, 28% fond forestier.
   Scurt istoric: prima atestare documentara a comunei, in anul 1332, ca si comunitate religioasa separata; mai este amintita cetatea pe culmea "Perko"din sec. al XIII-lea. Satele apartinatoare sunt: Casinul Mic-amintit in 1584, Petriceni si Valea Seaca, care a fost amintit in scripturile istorice din anul 1332 sub numele de "Peselnek".
   Resedinta comunei Sanzieni a fost resedinta de plasa, iar inainte de 1990 a fost resedinta C.V.A.S.C.
   Potential economic: este bazat pe agricultura, in special pe cultivarea cartofilor si a paioaselor.
   Exista 8 asociatii familiare care se ocupa de cultivarea si comercializarea produselor agricole. Functioneaza 3 mori pentru cereale si 3 brutarii, un gater pentru prelucrarea lemnului, un santier al D.J.D.P. Covasna, cariera de piatra, 21 unitati comerciale.
   Potential turistic, monumente istorice: biserica romano-catolica din Sanzieni, construita in anul 1401, fiind inconjurata de fortificatie cu tunuri, o capela "Sf.Stefan" pe culmea dealului "Perko", construita in sec. al XII-lea (XVII). Usa capelei este cioplita din piatra in stilul renasterii din anul 1686; ruina castelului "Tarnoczy" la poalele dealului Perko, muzeul din satul Casinul Mic cu obiecte religioase, izvorul de apa minerala din Casinul Mic, un punct de "belvedere" de pe dealul Perko - 720 m altitudine, cu o vedere panoramica asupra bazinului Trei Scaune.
   Scurta caracterizare socio-culturala: populatia comunei este de 4820 persoane, conform recensamantului din 1992: Sanzieni 2862, Petriceni 952, Valea Seaca 687 si Casinul Mic 319.
   Populatia dupa nationalitate: maghiari 4801, 6 romani, 12 tigani si un ceangau; scoli cu clasele I-IV si gradinite de copii in fiecare sat apartinator, 3 scoli cu clasele V-VIII la Sanzieni, Petriceni si Valea-Seaca, camine culturale in fiecare localitate, un dispensar medical cu stomatologie, un dispensar sanitar veterinar, 2 terenuri de sport, o echipa de fotbal (Div. D).
   Anual, la data de 20 august are loc balciul de la "Perko", la capela "Sf. Stefan", organizat de catre biserica romano-catolica din Sanzieni.
   In comuna exista o formatie folclorica si retea TV prin cablu.
   Strategia de dezvoltare: introducerea retelei cu gaz metan (in curs de executie), salubrizare (in functiune).


© Copyright 2021