Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
SITA BUZAULUI


Primaria Telefon/Fax Primar
Ojdula 0267/373048 Filofi Constantin


   Statut administrativ: Comuna
   Asezare geografica: comuna Sita Buzaului se afla asezata in depresiunea Intorsura Buzaului, pe Drumul National nr.10, Brasov-Buzau, la 50 km fata de Brasov, apartinand judetului Covasna. Este situata intr-o regiune muntoasa de-a lungul raului Buzau, pe o lungime de 15 km si o latime variind intre 0-8 km fiind compusa din satele: Sita Centru, Zabratau si Crasna.
   Localitati componente: a apartinut de Buzaul Ardelean impreuna cu comuna Intorsura Buzaului si comuna Valea Buzaului, iar in anul 1922, la propunerea prefectului judetului Trei Scaune acestea s-au despartit cu prima atestare documentara din anul 1533.
   Relief: este situata la o altitudine de 707 m inconjurata de dealuri si munti acoperiti de pasuni si paduri, care reprezinta una din sursele de existenta a locuitorilor, fiind strabatuta de la un capat la altul de raul Buzau cu o salba bogata de afuenti. Solurile sunt saracacioase aflandu-se in clasele de calitate 4 si 5, suprafata agricola fiind mica, respectiv 346 ha.
   Clima: este caracterizata printr-o variatie accentuata intre limitele minime si maxime ale temperaturii, cu veri racoroase si de scurta durata si ierni lungi si uneori foarte bogate in precipitatii.
   Populatia: in comuna Sita Buzaului convietuiesc un numar de 4849 locuitori, formati din: 2472 barbati, 2377 femei, ocupatia de baza fiind agricultura si cresterea animalelor; o mica parte din forta de munca este angajata la diversi agenti economici.
   Invatamant: exista un numar de 775 elevi care isi desfasoara activitatea in 5 scoli si un numar de 55 cadre didactice.
   Cultura: in domeniul activitatilor culturale, comuna Sita Buzaului este cunoscuta ca una dintre acelea ce au pastrat nestirbite traditiile mostenite din strabuni; actualmente functioneaza o formatie de dansuri populare batranesti, infiintata inca din anul 1953, un grup vocal mixt, elevii fiind si ei antrenati in astfel de activitati, respectiv formatia de dansuri populare si grup vocal. Activitatile culturale se desfasoara intr-un frumos camin cultural, care a fost dat in folosinta inca din anul 1971.
   Potential economic: pe raza comunei isi desfasoara activitatea un numar de 25 agenti economici, activitatile de baza fiind exploatarea si prelucrarea lemnului, comert, transport marfuri; deasemenea exista un numar insemnat de mici meseriasi cu activitati de tamplarie, croitorie, dulgherie.
   O problema serioasa cu urmari negative in viata social-economica a localitatii, o constituie lipsa investitiilor de orice fel, cu toate ca zona ar oferi un cadru propice in acest sens, cele mai bune investitii putandu-se realiza in domeniul turismului rural, cresterii animalelor de performanta. In momentul de fata, se inregistreaza un numar de 191 someri care primesc ajutorul de somaj, insa numarul celor fara un loc de munca este cu mult mai mare, aproximativ 1200.
   Turism: datorita faptului ca localitatea este strabatuta de D.N. 10 si asezata intr-o zona deosebita din punct de vedere turistic, ar putea fi dezvoltate foarte mult gospodariile care ar urma sa fie inscrise in circuitul agroturistic.
   Pentru perioada 2001-2004, administratia publica locala a comunei Sita Buzaului isi propune un plan de perspectiva de dezvoltare economico-sociala, care cuprinde o serie de proiecte si lucrari in domeniul infrastructurii, alimentarii cu apa potabila, canalizarea apei menajere, indiguiri si regularizari pe cursul raului Buzau si realizarea de noi proiecte de interes public local.


© Copyright 2021