Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
TARGU SECUIESC


Primaria Telefon/Fax Primar
Targu Secuiesc 0267/361974; fax: 0267/361652 Torok Sandor


   Statut administrativ: Municipiu
   Municipiul Targu Secuiesc a fost de-a lungul secolelor una din cele mai insemnate centre ale industriei breslase si un targ vestit din zona.
   Cu 590 ani in urma, de cand avem prima mentiune documentara a municipiului, a fost deja centru economic si administrativ al scaunului Kezdi. La inceputul secolului al XV-lea a obtinut numeroase privilegii din partea regelui Sigismund de Luxemburg si apoi din partea principilor Transilvaniei. Acestea au inlesnit inflorirea mestesugarilor si a comertului.
   Zona Tg. Secuiesc cuprinde orasul Tg. Secuiesc cu cele doua sate apartinatoare Lunga si Tinoasa, precum si 10 comune: Moacsa, Sanzieni, Poian, Lemnia, Bretcu, Ojdula, Ghelinta, Catalina, Cernat, Turia.
   Tg. Secuiesc este un oras cu 24000 locuitori, situat la altitudinea de 565 m, ocupa o terasa ampla pe dreapta raului Turia in apropiere de confluenta acestuia cu Casinul si raul Negru; asezat in depresiunea cu acelasi nume, orasul Tg. Secuiesc este ferit de curentii foarte puternici si are totodata un cadru natural foarte placut, fiind marginit de m-tii Vrancei la est si de m-tii Bodoc la vest. Orasul se afla pe teritoriul judetului Covasna in partea de N-E al acestuia. Dupa municipiul Sf. Gheorghe, este cel mai mare oras din judet. Impreuna cu cele 10 comune adiacente constituie o zona unitara, care grupeaza 25% din populatia judetului, respectiv 58223 locuitori (recensamantul din 1992), dintre care 40% in oras si 60% in comune.
   Comunele sunt situate in jurul orasului la distante cuprinse intre 2 si 20 km.
   Potential economic: situandu-se pe drumul ce face legatura intre Transilvania si Moldova in imediata apropiere de trecatoarea Oituz, localitatea a fost mereu prospera dinpunct de vedere economic. Un avant deosebit l-a marcat secolele XVI-XVII odata cu aparitia breslelor.
   S-au constituit bresle de tabacari, olari, cojocari, cizmari, caldarari, fierari, curelari, macelari, croitori, tamplari, palarieri.
   Dupa 1848, teritoriul judetului nu s-a dezvoltat ca alte zone prin aparitia de fabrici, astfel ca orasul a inceput sa decada, mestesugarii neputand sa concureze cu produsele industriale aduse fata de cele proprii. In 1928 a aparut o activitate industriala de prelucrare a lemnului cu doua gatere, iar mestesugarii au inceput sa se grupeze in cooperative mestesugaresti. Regimul comunist instalat dupa razboi, a lichidat micii mestesugari si a trecut la o industrializare mai tarzie si mai lenta decat in alte zone ale tarii. Din fericire, zonei Tg. Secuiesc nu i s-a acordat "privilegiul" de a construi colosi industriali care creeaza acum probleme grele industriei romanesti. Au fost construite si puse in functiune pe rand intreprinderi ca: Secuiana (fabrica de constructii) in anul 1969, fabrica de suruburi in 1970, fabrica de amidon in 1970, fabrica de izolatori de joasa tensiune in 1975, fabrica de mobila-IFET.
   Cresterea industriei a produs in anii 1969-1975 o puternica migratie spre oras, a carui populatie a crescut in ritm rapid.
   Economia zonei are o structura echilibrata fiind reprezentata in ordinea pe care o detin in sistem de: industrie, agricultura, comert si servicii.
   Industria - este reprezentata de:    Industria confectiilor cu 6 fabrici de confectii:
 • S.C. SECUIANA S.A.
 • S.C. TGS FASHION S.R.L.
 • S.C. NEW FASHION S.R.L.
 • S.C.S/MODE S.A.
 • S.C. RHM-PANTS S.R.L. Estelnic
 • S.C.SECONF S.A. Bretcu
   , care produc pantaloni pentru barbati si femei.
   Industria mecanica cu 3 unitati in oras:
 • S.C. M.T.S. S.A.- fabrica de suruburi
 • S.C. POLIPROD S.A.- fabrica de piese si utilaje pentru agricultura
 • S.C. SKAT KART S.R.L.- confectii metalice
   Industria de echipamente electrice: 1 unitate S.C. EL-CO S.A., care produce izolatori de joasa tensiune.
   Industria alimentara cu 3 unitati mai mari:
 • S.C. AMYLUM S.A.- amidon si glucoza
 • S.C. TORO IMPEX S.R.L.- carne si preparate din carne
 • S.C. MOPACO S.A.- fabrica de paine
   Industria lemnului cu 3 unitati:
 • S.E.T.T.P.P.L. fostul I.F.E.T.- prelucrarea lemnului
 • S.C. AGROFOREST S.R.L.- prelucrarea lemnului
 • Fabrica de mobila- mobilier din lemn
   In general putem spune ca unitatile existente furnizeaza renumerari si bune conditii de munca, sunt inofensive pentru mediul inconjurator, fiind industrii ce vor supravietui in viitor.
   Pe langa aceste unitati de marime mai mare exista un peisaj infloritor de mici unitati care au contribuit in mare masura la atenuarea socului produs de reducerea numarului de angajati in sectorul de stat.
   Agricultura: pamanturile si clima din depresiune sunt favorabile culturii cartofului, verzei, sfeclei de zahar si cerealelor. Zona este recunoscuta ca zona inchisa pentru producerea cartofului de samanta din categorii biologice superioare.
   In Tg. Secuiesc este si Statiunea de Cercetare si Productie a Cartofului cu capital de stat, care ofera consultanta in domeniu si care ofera spre vanzare atat cartof consum, cat si samanta. Se poate spune ca nici unitatile cu capital privat nu sunt mai prejos deoarece au cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii ani, azi dispunand de o baza materiala moderna.
   Cresterea animalelor este reprezentata astazi de sectorul privat. Fostul IAS din zona este in lichidare, asociatile intercooperatiste nu mai detin nici un animal, iar CAP-urile au fost vandute. In general oamenii si-au primit pamanturile inapoi si cauta sa le exploateze cat mai bine.
   Comertul: s-a dezvoltat in principal ca efect al dezvoltarii industriale raspunzand necesitatilor in continua crestere a populatiei, comertul cu amanuntul a cunoscut o dezvoltare rapida dupa 1990 in special in sectorul privat, prin aparitia unei retele dense de magazine. Astazi numarul lor incepe sa se reduca datorita scaderii puterii de cumparare a populatiei.
   Serviciile: au aparut si s-au dezvoltat ca forma de activitate a cooperatiei mestesugaresti de mare traditie in oras.
   Consiliul Local Tg. Secuiesc dispune doar de serviciile gospodariei comunale, care constau in maturarea si intretinerea strazilor si a spatiilor apartinand administratiei publice.
   Asigurarea iluminatului public, intretinerea canalizarii menajere si pluviale, furnizarea de apa potabila, de agent termic, intretinerea rampei de gunoi sunt asigurate de societati comerciale specializate in acest sens.
   Turismul: datorita asezarii sale, Tg. Secuiesc ofera cele mai interesante obiective turistilor. Intre acestea se afla dispunerea sub forma de roata a pietei centrale cu asa numitele "curti" ale breslelor, de fapt niste stradute inguste ce gupau atelierele mestesugaresti. Intreg centrul orasului constituie un ansamblu de monumente istorice si arhitecturale ce solicita interesul turistilor.
   Aflate in perimetrul orasului Tg. Secuiesc, Baile Fortyogo ofera pe langa baza de tratament un strand si conditii pentru practicarea echitatiei.
   Veche regiune vulcanica este bogata in ape minerale si mofete.
   Statiunea Balvanyos detine suprematia in zona Tg. Secuiesc prin frumusete si capacitate de cazare. Situat la 900 m altitudine in muntii Bodoc departe de agitatia cotidiana, hotelul Carpati aflat intr-un cadru natural care imbina peisajul pitoresc, linistea si aerul proaspat al padurii cu calitatea de exceptie a resurselor terapeutice, reprezinta una din perlele retelei hoteliere din Romania, bucurandu-se de aprecierea tuturor ce ii trec pragul, fiind clasificat in categoria trei stele.Originalitatea acestuia consta in faptul ca este unul din cele doua hoteluri ale Romaniei care apartin renumitei companii BEST WESTERN; construit in anul 1938, renovat recent si modernizat la nivelul standardelor internationale, hotelul pune la dispozitie camere spatioase cu dotarile necesare, un centru de repunere in forma, terenuri de tenis, baza proprie de tratament (fizioterapie), mofeta, bai de apa minerala, sauna, masaj, sala de gimnastica.
   Hotelul Carpati dispune de 150 locuri de cazare in 78 camere cu 1,2,3 paturi, precum si apartamente. Intr-o atmosfera eleganta si discreta cu 200 locuri, se pot servi preparate culinare de o deosebita calitate din bucataria traditionala, nationala si internationala. Exista 2 sali de conferinta cu o capacitate de 80 locuri fiecare si 3 sali cu 20 locuri fiecare. Putem spune ca hotelul este gazda perfecta pentru organizarea conferintelor, intalnirilor de afaceri, seminarii si coktailuri. Hotelul Carpati pune la dispozitie programul Conceptul Carpati Fitnes. Acest program este coordonat de o echipa de profesionisti, durata programului fiind de 3-5 zile.
   Complexul Cetate este si ea una din unitatile turistice de marca ale statiunii Balvanyos, fiind sediul filialei turismului rural din judetul Covasna si membru ANTREC.
   In zona mai exista numeroase unitati turistice, dar mai mult de interes local.
   Caracterul unic al zonei Balvanyos este datorat prezentei unor factori curativi naturali cu proprietati complexe, utilizati timp de mai multe decenii:
 • apa minerala - feruginoasa, bicarbonata, clorurata, calcica, sodica, carbo gazoasa, hipotona
 • mofeta-emanatie de bioxid de carbon, activate vucanic cu amenajare speciala in interiorul hotelului
 • bioclimat tonic, stimulent
   Evenimente specifice zonei:
 • festivalul folcloric al Cantecului, Dansului si Portului Popular
 • Universitatea de vara organizata de Liga Pro Europa    Excursii:
  • mici excursii pe trasee marcate catre grota Puturoasa, Cimitirul Pasarilor, Cetatea Balvanyos, Lacul Sfanta Ana
  • excursii la baile Tusnad, Cheile Bicazului
     Infrastructura: zona este strabatuta de DN 11, care face legatura cu Moldova si Brasov, drumuri judetene care asigura legaturi in alte directii importante ca: Miercurea Ciuc, Covasna, statiunea Balvanyos.
     Calea ferata care trece prin oras si prin majoritatea comunelor, asigura transportul de calatori si marfa spre alte zone.
     In telecomunicatii s-a lucrat mult in ultima vreme. Acum fiecare comuna este racordata la centrala automata. Deasemenea, s-a imbunatatit mult calitatea convorbirilor telefonice prin montarea cablului optic.
     Tot in ultima vreme s-a lucrat mult in oras, pentru modernizarea retelei de alimentare cu apa, la fel si la imbunatatirea retelei de canalizare.
     La nivel de oras exista teren aflat in proprietatea statului pentru o eventuala dezvoltare; se poate spune ca mediul este agreabil si atragator pentru industriile existente si viitoare, neexistand probleme ce ar putea frana cresterea economica.


© Copyright 2021