Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
VALCELE


Primaria Telefon/Fax Primar
Valcele 0267/375910; fax 0267/330148 Marinescu Dumitru


   Statut administrativ: Comuna
   Localitati componente: Araci, Ariusd, Valcele si Hetea
   Prima atestare scrisa a satului Ariusd dateaza din anul 1468. In apropierea localitatii s-a descoperit o asezare neolitica (ceramica pictata, bijuterii din cupru), facand parte din cultura Ariusd, Cucuteni, Cotofeni.Satul Hetea este populat in majoritate de cetateni romi care desfasoara activitati traditionale (culesul ciupercilor si al plantelor medicinale, fabricarea obiectelor din rachita si lemn).
   Asezare geografica: comuna Valcele se afla situata in partea sud-vestica a judetului, fiind strabatuta de drumul judetean DJ 103, care este modernizat (asfaltat), in stare de fuctionare relativ buna, constituind principala cale de legatura ci zonele invecinate.
   Relief: teritoriul comunei se intinde deasupra zonei marginale nord-estice a muntilor Baraolt, altitudinea fiind de 700-900 m.
   Ape: in partea de sud a comunei se afla raul Olt. Comuna Valcele este situata la o distanta de 17 km fata de resedinta de judet Sf. Gheorghe. Istoricul comunei si resurse naturale: datorita apelor tamaduitoare, asezarea era cunoscuta chiar de romani sub numele "Castrum agua vivarum". Inca din secolul al XVII-lea, in jurul izvoarelor de apa minerala au inceput sa se edifice adaposturi de lemn si scanduri (vara veneau bolnavii din imprejurimi). Cu trecerea timpului renumele apelor minerale din Valcele a devenit din ce in ce mai cunoscut. Un aport deosebit la acest lucru l-a avut contele Nemes, care in anul 1770 a ridicat o constructie moderna in stil elvetian, avand doua nivele, cu destinatie de cazare si un restaurant. Acest edificiu a atras nobilimea din zona, fapt ce a condus la cresterea resurselor financiare si implicit la amenajarea statiunii.
   Din statisticile vremii rezulta ca in perioada 1865-1874, media pacientilor a fost de 1477 persoane, iar intre anii 1930-1938 a depasit 2500 pacienti pe sezon. Statiunea Valcele s-a dezvoltat puternic in perioada cuprinsa intre primele decenii ale secolului trecut si pana la primul razboi mondial. In aceasta perioada s-au dat in functiune "Baile clocotitoare" (baile reci), precum si baile calde. La inceputul sec.XX se descopera noi surse de apa minerala, fapt ce conduce la ridicarea unui sanatoriu balnear, dotat cu echipamente moderne de hidroterapie (demolat in anii 30). Cu numai cateva decenii in urma, localitatea Valcele era o statiune balneara cu mare renume atat in tara cat si peste hotare. Printre distinsii vizitatori din tara care si-au petrecut o perioada de timp la Valcele amintim familile Ghica, Stirbei, Cantacuzino, Florescu precum si personalitati de marca: Gheorghe Baritiu, Nicolae Balcescu, Titu Maiorescu. Printre vizitatorii straini care au vizitat statiunea se numara arhiducele austriac Iosif si principele Serbiei, Milos Obrenovici, care drept recunostinta pentru eficacitatea tratamentului efectuat a finantat in anul 1843 construirea bisericii ortodoxe din localitate.
   Localitatea de resedinta a comunei Valcele este satul Araci aflat la o distanta relativ egala fata de celelalte sate care alcatuiesc comuna. Prima atestare documentara a localitatii exista din anul 1332. Intensele legaturi dintre localnici si alte zone ale tarii s-au concretizat printr-o permanenta si durabila circulatie a cartilor si publicatilor. Revelator este faptul ca in 1938 in Araci erau 23 licentiati, 3 studenti si 19 absolventi din "scoli speciale si secundare", precum si numerosi absolventi de scoli speciale de masini, agricultura si contabilitate.
   Satul Araci a dat culturii si spiritualitatii romanesti importante personalitati si figuri de prima marime ale culturii nationale. In Araci s-a nascut mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967).
   In anul 1882 s-a nascut la Araci scriitorul Romulus Cioflec. In fata scolii din localitate care in prezent poarta numele scriitorului, se afla bustul lui Romulus Cioflec. Cu sprijinul Ministerului Culturii, Muzeul Carpatilor Rasariteni, in locuinta natala a scriitorului s-a amenajat "Casa memoriala Romulus Cioflec". La marginea localitatii se afla amplasat Cimitirul Eroilor.
   Potential economic: comuna Valcele are un potential economic mediu in comparatie cu celelalte comune ale judetului Covasna. Activitatea de zootehnie prezinta un interes deosebit datorita conditiilor naturale existente (pasuni si fanete) care permit extinderea intensiva a acestei ramuri. Cele trei localitati ale comunei Ariusd, Araci si Valcele dispun de centrala telefonica digitala, avand la dispozitie toate facilitatile oferite de aceasta. In comuna functioneaza o fabrica de mobila, o moara, o brutarie si un numar de 23 S.R.L.-uri cu diferite profile de activitate depanare radio-tv, service-auto, vulcanizare si echilibrare roti, croitorie, fierarie, sculptura in lemn si olarit.
   Scurta caracterizare socio culturala: populatia comunei Valcele este de 3642 locuitori, din care: 549 in satul Ariusd, 1957 in satul Araci, 944 in satul Valcele si 192 in satul Hetea. Componenta etnica a populatiei este formata din 1087 romani, 580 maghiari, 2081 rromi, 2 germani si 2 greci. Principalele confesiuni sunt cea ortodoxa, reformata, romano-catolica, penticostala si adventista. In fiecare localitate, principala zona functionala o constituie zonele de locuit, care ocupa suprafetele cele mai intinse din intravilan. Marirea intravilanului este justifcata prin numeroasele solicitari ale populatiei de a construi locuinte proprii, precum si unele constructii de utilitate publica (dotari hoteliere, baze de tratament, unitati productive si economice). Numarul gospodariilor din comuna este de 1078, din care: 463 in Araci, 362 in Valcele, 199 in Ariusd si 54 in Hetea. In ansamblu, locuintele din comuna au un aspect relativ bun cu exceptia locuntelor etnicilor rromi care arata deplorabil.
   In fiecare sat din comuna, cu exceptia satului Hetea, exista cate un Camin Cultural unde pot fi organizate activitati socio-culturale. In satele Valcele si Araci functioneaza Scoli Generale, iar in satele Ariusd si Hetea functioneaza scoli cu clasele I-IV. Existenta gradinitelor cu grupe separate sau mixte in functie de varsta prescolarilor, poate fi remarcata in toate cele 4 sate ale comunei. Limbile de predare in scoli si gradinite sunt romana si maghiara. Cadrele didactice care isi desfasoara activitatea in invatamantul din comuna sunt cadre calificate, cu pregatire de specialitate si cadre in curs de calificare.
   Sanatate: in localitatea Valcele functioneaza Spitalul de patologie neuro-musculara "Dr. Radu Horea", cu un numar de 110 paturi. Spitalul "Radu Horea" este unic in tara prin specificul sau si se afla in curs de modernizare. In localitatea Valcele, "Unitatea de imbuteliere a apei minerale", reprezinta principalul obiectiv economic in domeniul industrial. Apele minerale din Valcele se pot utiliza atat in cura interna, cat si in cura externa, fiind indicate in tratamentul afectiunilor aparatului cardio-vascular, ale sistemului nervos periferic, ale tubului digestiv si glandelor anexe, precum si in afectiuni renale. Mediul natural al comunei este in stare buna, neexistand surse majore de poluare a mediului. Peisajul variat si reconfortant, precum si clima din zona care prezinta cateva insusiri favorabile din punct de vedere balneo-climateric (presiune atmosferica relativ scazuta, temperaturi medii mai joase, aerul bogat in ozon), sunt propice pentru dezvoltarea turismului.
   Strategia de dezvoltare: la Ariusd exista un parc geologic (stancile Ciocasului) de interes national. In urmatorii ani, comuna va beneficia de unele modificari menite sa ridice pe cat posibil nivelul de trai al locuitorilor.
   In localitatile Valcele si Araci sunt in curs de realizare reteaua de aductiune si distributie a apei potabile, precum si realizarea dotarilor aferente (sursa de apa in lunca Oltului, statie de pompare, epurare, rezervor de inmagazinare). In proiectul strategiei de dezvoltare a "Unitatii de imbuteliere a apei minerale" este propusa deschiderea unei linii de imbuteliere a bauturilor racoritoare. In domeniul turismului se propune amplificarea si diversificarea dotarilor si amenajarilor pentru sport si agrement, incurajarea agro-turismului, valorificarea zonelor cu valoare peisagistica, istorica si cu resurse hidrominerale. Avand in vedere cele prezentate si tinand cont de resursele financiare existente si de potentialii investitori, speram intr-o dezvoltare a capacitatilor de productie, cat si a turismului local.


© Copyright 2021