Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
VALEA MARE


Primaria Telefon/Fax Primar
Valea Mare 0267/344653; 0267/344651
fax: 0267/344631
Avram Gheorghe


   Statutul administrativ: Comuna
   Asezare geografica: este situata in sudul judetului Covasna in Carpatii de curbura si este invecinata cu localitatile Valea Mica, Borosneul Mic, Dobolii de Sus, Ladauti, Saramas, Scradoasa, Valea Dobirlaului.
   Teritoriul satului cuprinde o zona de ses depresionar, care prin intermediul unor piemonturi urca treptat spre culmi de dealuri si munti, ce-l inconjoara din toate partile.
   Relief: unitatile de relief difera din punct de vedere al originii si constitutiei geologice, astfel partea de ses destul de restransa este compusa din sedimente friabile, iar zona deluros-muntoasa apartine lantului cutat al flisului intern carpatic.
   Reteaua hidrografica: apartine de bazinul Oltului cu exceptia paraului Maldaras care ajunge in bazinul Buzaului, este destul de bogata in ceea ce priveste numarul cursurilor de apa, toti afluentii principali pana la Valea Mica ii are Valea Mare pe partea dreapta.
   Un important dar al naturii il constituie pentru locuitorii acestei comune salba de izvoare ce inconjoara localitatea care s-ar putea numi „satul cu o suta de izvoare", acestea ca si cursurile de apa se gasesc spre partea de sud si est, vestul si nordul oferind putine asemenea resurse. Izvoarele (11 la numar) constituie "puncte de plecare" a unor cursuri de ape pe care le mai alimenteaza si pe parcurs - sursa de apa a numeroaselor fantanite.
   Clima: datorita pozitiei sale in centrul tarii se caracterizeaza prin veri racoroase si ierni moderate, ferita de vanturi puternice, precum si de variatii mari ale parametrilor meteorologici de la zi la noapte si de la vara la iarna. Localitatea fiind intr-o depresiune iarna se simte efectul Crivatului, cel rece si uscat care strabate Varful Nemira.
   Vegetatia si fauna: sunt determinate de formele de relief, de structura geologica, de clima si sol si de alte conditii fizico-geografice locale. Sunt prezente aici padurile de brad, pasuni cu salciisuri si arinisuri, ierburi perene, iar fauna este diversa: ursi , lupi, caprioare, mistreti, vulpi, iepuri, veverite, etc.
   Populatia: comuna are 1.162 locuitori din care 596 barbati si 566 femei. Dupa nationalitate. 1090 persoane sunt romani, 14 maghiari si 29 persoane alte nationalitati. Dupa ocupatie. 575 sunt agricultori si muncitori, 333 persoane sunt casnice, 140 elevi si 102 pensionari.
   Invatamant: Exista o unitate de invatamant cu 9 sali de clasa, 2 cabinete, un laborator in care invata 60 de elevi din ciclul primar si 86 elevi din ciclul gimnazial, de asemenea exista o gradinita cu 36 prescolari.
   Potential economic: exista 2 unitati SRL, 7 asociatii familiale si o unitate comerciala independenta.
   Agricultura dispune de 574 ha terenuri agricole ce revin unui numar de 380 proprietari, iar silvicultura de o suprafata de 85 ha paduri, exista circa 500 ha pasuni comunale si 278 ha fanete naturale. In cadrul agriculturii cresterea animalelor ocupa un loc important cu 454 bovine, 225 cabaline, 4.900 ovine.
   Sanatate: comuna dispune de 1 dispensar medical.
   Turism: Zona Valea Mare ofera un cadru natural deosebit prin maiestuoasele paduri care formeaza de jur imprejurul comunei o adevarata cununa de verdeata, izvor de sanatate si optimism, punand la dispozitie un aer puternic ozonat, ape curgatoare si izvoare cristaline, soluri nepoluate si neerodate. Din coroana muntilor si dealurilor, mantia verde a codrilor coboara uneori abrupt, alteori domol cedand locul pasunilor, fanetelor si terenurilor arabile. Salba de izvoare ce inconjoara localitatea constituie de asemenea o sursa de atractie, printre acestea se numara izvorul Mili Macos, aflat chiar in centrul satului care insa nu poate fi exploatat datorita cotei joase la care se gaseste.
   Un alt punct de atractie turistica va fi Manastirea Sf. Ioan Botezatorul din platoul Paraului Ladauti.
   Printre programele de dezvoltare ale zonei putem enumera: construirea sediilor primariei, politiei si al dispensarului, precum si refacerea infrastructurii pentru a putea facilita accesul in zona, intrucat este comuna nou infiintata.


© Copyright 2021