Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
VARGHIS


Primaria Telefon/Fax Primar
Varghis 0267/377150; fax: 0267/376206 Ilkei Francisc


   Statut administrativ: Comuna
   Suprafata vetrei comunei este de 331 ha, suprafata intregului teritoriu administrativ al comunei fiind de 6913 ha, iar numarul gospodariilor este de 720.
   Asezarea geografica: comuna Varghis este situata la sud-est de muntii Harghitei, la cca.25 km. Comuna este strabatuta de paraul Varghis, altitudinea vetrei comunei fata de nivelul marii fiind de 650 m.
   Vecinii comunei sunt:
  • la nord-est satul Doboseni, de care este despartita prin dealul Borvizoldal cu o inaltime de 750 m
  • la vest comuna Ocland despartita fiind de dealurile Hagymasteto si Kustaly Teto, care au o inaltime de 950 m
  • la sud se invecineaza cu satul Racosul de Sud, despartite fiind prin hotarul cu teren agricol al comunei Varghis, hotar ce este strabatut de cursul apei Varghis
  • la nord-vest comuna Meresti, fiind despartita prin dealul Kovesteto avand inaltimea de 900 m
   Relieful: intreg teritoriul comunei, cu exceptia partii de sud-est,. este in panta, strabatut fiind de cursul paraului Varghis si un afluent al sau paraul Hagymas. In partea de sud-est teritoriul comunei este mai mult ses cu teren arabil.
   Clima: temperatura medie anuala: +7,4 gr.C; vara temperatura cea mai ridicata este de +36 gr.C, iar iarna cea mai scazuta este de -30 gr.C.
   Resursele naturale: in comuna exista ape minerale, carbuni lignit, piatra calcar, mine de nisip, piatra mozaic, piatra azbest.
   Istoricul comunei: la hotarul comunei (Pestera din Meresti si in alte parti) s-au gasit urme preistorice din epoca pietrei si a metalelor care dovedesc continuitatea vietii omenesti pe aceste meleaguri.
   Denumirea localitatii Varghis, ungureste Vargyas, provine de la ungurescul Varjas, adica locuri cu ciori, amintind de terenurile mlastinoase si inundabile aflate in partea de sud a comunei.
   Primele mentiuni documentare despre localitatea noastra se gasesc in socotelile dijmelor papale, stranse pe teritoriul Ungariei si al Transilvaniei din anii 1332-1337, cand comuna noastra apare sub forma de WARDACH respectiv BARDACH. In anul 1499 satul este pomenit sub numele de VARGYAS, iar in secolele urmatoare ca VARGYAS falva.
   Dupa formarea scaunelor secuiesti din sec. al XIV-lea, localitatea noastra a facut parte din Scaunul Odorhei (respectiv din anul 1635 din scaunul filial Bradut al acestuia) pana in anul 1876, adica pana la desfintarea vechii organizari teritorial-administrative si organizarea judetului Odorhei. Aceasta impartire a ramas in vigoare cu unele modificari pana in anul 1950. Intre anii 1950-1952 a facut parte din raionul Racos, regiunea Stalin. Intre 1952-1960 din raionul Odorhei, regiunea Autonoma Maghiara si din 1960-1968 a facut parte din raionul Sf. Gheorghe regiunea Brasov, iar in prezent judetul Covasna.
   Mentionam ca localitatea noastra a fost in toate timpurile o comuna aparte, nefiind subordonata altor localitati, chiar dupa formarea judetului Odorhei, intr-un timp ii apartineau satele invecinate Racosul de Sus si Doboseni.
   Dintre monumentele istorice mai importante din viata comunei amintim urmatoarele: infiintarea primei fabrici de spirt in localitate de la mijlocul secolului trecut, comasarea hotarului comunei, terminata in primul deceniu al secolului nostru, reformele agrare din anii 1921-1922 si din 1945, infiintarea Cooperativei agricole de productie si terminarea cooperativizarii comunei in 1961, infiintarea sectorului de mina Varghis, apartinand Intreprinderii Miniere Capeni si tot in acest an a Carierei de Piatra de calcar.
   In anul 1964 a fost inceputa imbutelierea apei minerale.
   Populatia: totalul populatiei 1983, din care 1029 barbati si 954 femei; populatia activa: 920, pensionari: 634, elevi si prescolari: 270, someri: 60.
   Potential economic: populatia comunei se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si cultivarea terenurilor agricole. In comuna sunt 14 SRL-uri cu profil: prelucrarea lemnului, tamplarie, comert, constructii, prestari servicii si reparatii autovehicole.
   Nefiind pe teritoriul comunei agenti economici cu capital se stat nu avem date despre indicatori economici si investitii.
   Manifestari culturale: Festival de dans popular, tabara pentru copii cu profil pictura in lemn, balul strugurilor, balul tiganilor. Festivitati cu ocazia comemorarii si ridicarea crucii ortodoxe in locul fostei biserici ortodoxe, festivitati cu ocazia ridicarii Monumentului Revolutiei 1848-1849.

   Strategia de dezvoltare in perioada 2001-2004:

   Elaborarea documentelor necesare pentru obtinerea fondurilor nerambursabile din programul Sapard pentru modernizarea drumurilor comunale si strazilor laterale, introducerea apei potabile si canalizarea apei murdare, modernizarea locului de depozitare a gunoaielor, infiintarea putului sec, infiintarea turismului rural, modernizarea trotuarelor existente, a podetelor si podului pe teritoriul comunei, modernizarea fostului sediu al Primariei prin infiintarea unei bucatarii moderne si a instalatiilor sanitare, organizarea unui motel, lucrari de intretinere si reparatii la institutiile de invatamant scolar si prescolar, inzestrarea birourilor primariei cu calculatoare si mobilier modern, asigurarea locului necesar pentru loc de cazare a copiilor abandonati prin colaborare cu Protectia copilului din jud. Covasna.


© Copyright 2021