Cãtre situl Guvernului României   Cãtre situl Guvernului României 
Catre Pagina Principala

Judetul COVASNA | Prefectura | Servicii descentralizate | Administratia publica locala
Statiuni.
Puncte de atractie
Imagini
Prefect
Programe
Comisii de lucru
Eveniment
Presa
Relatia Cetateni-PrefectNavigare
Pagina anterioara
Prima paginaContact

Pentru sugestii si observatii
ne puteti contacta la:
ZAGON


Primaria Telefon/Fax Primar
Zagon 0267/343022; fax:0267/343022 Kiss Jozsef


   Statut administrativ: Comuna
   Asezare geografica: comuna Zagon se afla situata in partea sud-estica a judetului Covasna, este strabatuta de DJ 121E, Covasna-Intorsura Buzaului si DC 17, Borosneu-Mare - Zagon.
   Resedinta de comuna, satul Zagon se afla la o distanta de 14 km de orasul Covasna. Papauti, sat component, se afla la 6 km distanta de localitatea Zagon si 8 km de orasul Covasna.
   Relieful: comunei este complex, in zona Carpatilor de Curbura predomina Muntii Vrancei cu suprafete de pasuni si paduri intinse. In apropierea intravilanului cel mai inalt varf este Calugarul si Domokos. Comuna Zagon se afla la o inaltime de circa 560 m fata de nivelul marii. In partea vestica a comunei se intinde zona extravilana destinata agriculturii, cuprinzand terenuri arabile, care au forme netede si fanete in zonele de deal si campie.
   Clima: localitatii este continental-moderata cu veri relativ bogate in precipitatii si ierni friguroase.
   In zona predomina curenti de aer temperat-oceanic dinspre vest (mai ales in sezonul cald) si de patrunderi frecvente de aer temperat temperat-continental dinspre est (mai ales in timpul iernii).
   Temperatura medie anuala a aerului este de 50 C, media lunii celei mai calde este de 16,20 Cb (iulie), iar a lunii celei mai reci -1,70 C (ianuarie). In anul 1953 in satul Papauti s-a inregistrat 39,90 C, care era maxima termica pe judet.
   Cantitatea medie anuala a precipitatiilor este 580 ml. Cele mai multe precipitatii cad in luna iunie, mai, luna februarie fiind cea mai saraca in precipitatii.
   Ape: comuna Zagon cu ambele localitati componente, are reteaua hidrografica bogata, fiind formata din paraurile Zagonul Mare si Zagonul Mic si paraul Papauti. Aceste rauri sunt afluenti ai Raului Negru.
   Resurse naturale: masa lemnoasa rasinoasa (prelucrarea primara are loc chiar in comuna), fabricarea cherestelei; pietris aflat in albia paraurilor; Istoricul comunei: prima confirmare scrisa a localitatii Zagon dateaza din anul 1567, iar denumirea de atunci nu s-a schimbat. In anul 1567 localitatea avea 51 "porti", in anul 1602 avea 105 familii, iar in anul 1614 erau deja 281 gospodarii; in anul 1786 numarul locuitorilor se ridica la 1309.
   Localitatea Papauti a fost pomenita prima oara in anul 1567 sub denumirea de Papotcz, in perioada 1760-1762 avea numele de Papotz, iar din 1851 Paplocz. Pana in anul 1930, localitatea Comandau apartinea de Papauti. In anul 1567 avea 19 porti, iar in anul 1786 avea 583 locuitori. In anul 1910, comuna Papauti impreuna cu comuna Comandau aveau 4377 locuitori.
   Incepand cu anul 1706 comuna Papauti avea drept de a organiza targuri saptamanale. Ulterior, acest drept a fost cedat localitatii Zagon. In anul 1905 s-a construit o cale ferata ingusta intre localitatile Comandau, Papauti, Zagon.
   In comuna exisa o traditie: intalnirea corala din fiecare an, existand un cor mixt si un cor religios. Fanfara comunei este o traditie veche, care activeaza in cadrul Caminului cultural Zagon.
   Potential economic: activitati de tip industrial: societati comerciale cu profil de prelucrare a lemnului, ateliere mici de tamplarie, confectionarea lingurilor si troacelor; prelucrarea primara si secundara a graului (brutarii).
   In comuna, ocupatia principala a gospodarilor este cultivarea plantelor: grau, secara, porumb, orzoaica, cartofi si cresterea animalelor, mai ales a bovinelor, ovinelor si cabalinelor. Mai exista agenti economici de tip prelucrarea lemnului si mixte, combinate cu activitati din agricultura. In acest sens sunt 4-5 firme mari.
   In comuna exista o retea comerciala de produse agro-alimentare si industriale bogata si circa 30-35 magazine personale.
   Activitati de prestari servicii: in comuna sunt tamplari, curelar, frizeri si ateliere de reparatii auto; lucrari de investitii nu sunt.
   Caracterizare socio-culturala:
   Numarul locuitorilor, este dat dupa datele de recensamant din anul 1992. Total pe comuna: 5413, din care: M-2718, F-2695.
   Pe localitati: ZAGON: 4092, PAPAUTI: 1321.
   Conform datelor statistice, la 1 iunie 1998, comuna Zagon avea 5361 locuitori, din care M-2685 si F-2676.
   In cadrul societatilor comerciale locale numarul angajatilor este de 250 persoane, numarul somerilor fiind de 450.
   Potential turistic: in cadrul zonelor de munte se afla cabane turistice si de vanatoare, o zona turistica in faza de inceput cu piscicultura (zona Telechea). In centrul comunei se afla "Centrul cultural Mikes" cu muzeul pentru Mikes Kelemen, pentru Kis Manyi, actrita de teatru si cinema. Camera Ecaterinei Szabo, campioana olimpica si mondiala la gimnastica, este amenajata la casa parinteasca. In cladirea CEC-ului sunt posibilitati de cazare pentru 8-12 persoane, in cadrul Centrului Cultural "Mikes" 10-15 persoane.
   In comuna Zagon se afla Biserica Ortodoxa, declarata monument istoric si Biserica Ortodoxa din satul Papauti (monument istoric).

   Strategia de dezvoltare in perioada 2001-2004:
  • canalizare menajera in zona centrala a localitatii Zagon 2001-2002
  • modernizarea drumului comunal 5 km 2002-2003
  • reparatii drum comunal intravilan, total 98 km
  • intretinere si reparatii capitale la mijloacele fixe din patrimoniul Consiliului Local Zagon
  • investitie: fabrica de confectii, cu o capacitate de 120 angajati


© Copyright 2021